13 tineri din sistemul de protecţie sunt studenţi la Suceava sau în alte centre universitare din ţară

 13 tineri urmează cursurile unei facultăţi, făcând parte în acelaşi timp din serviciul rezidenţial al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, şapte dintre tinerii instituţionalizaţi care fac studii superioare sunt în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Două fete sunt în anul III la Facultatea de Istorie şi Geografie, iar o alta în anul II la Facultatea de Asistenţă Socială. Un tânăr este masterand în anul doi la Silvicultură şi un altul, masterand la Managementul Relaţiilor Internaţionale şi Cooperării Transfrontaliere din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie.

„Acest tânăr beneficiază de bursă socială şi de cazare gratuită la internatul universităţii, având măsură de plasament la Casa de tip familial «Sidorovici» din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului” a transmis Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt al DGASPC Suceava.

Încă doi tineri, beneficiari ai unei măsuri de plasament la Casa de tip familial „Visătorii” din Fundu Moldovei, sunt, de asemenea, studenţi la universitatea suceveană, fiind susţinuţi financiar de Fundaţia Blue Heron. Unul este în anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, celălalt face masterul, specializarea Consiliere şi administrare în resurse umane, la Facultatea de Istorie şi Geografie.

Primul dintre cei doi are rezultate foarte bune şi este student pe locurile fără taxă.

500 lei, drămăluiţi de la o lună la alta

DGASPC Suceava se poate mândri, de asemenea, cu rezultatele la învăţătură ale unei tinere beneficiare a unei măsuri de plasament la Centrul „Speranţa” din Suceava. Ea este studentă în anul I la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti.

Instituţionalizat în centrul „Speranţa” este şi un student în anul I la Facultatea de Automatizări din cadrul Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi.

La Iaşi, dar în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, învaţă alte două fete din Suceava, pentru care „acasă” înseamnă tot Centrul de plasament „Speranţa”. Una este studentă în anul III la Facultatea de Matematică, iar alta în anul II la Facultatea de Drept.

Suceava mai are încă două studente provenite din sistemul de asistenţă socială. Prima este în anul III la Academia de Studii Economice Bucureşti şi a doua în anul II la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Acasă, beneficiază de servicii sociale la Modulul de tip familial „Micul Prinţ”, respectiv la Casa de tip familial „Colţ Alb”.

Cei 13 tineri suceveni îşi văd de studii, chiar dacă n-o duc pe roze, din minimul pe care statul român îl asigură prin lege în cazul tinerilor instituţionalizaţi ce vor să facă o facultate. În caz că nu mai au alte resurse, de la o lună la alta ei trebuie să drămăluiască, potrivit nevoilor lor, doar aproximativ 500 de lei.

„Studenţilor le este plătită cazarea la cămin şi primesc bani pentru hrană, aceştia învăţând să îşi gestioneze singuri banii pentru hrană până în luna următoare, şi eventual pentru procurarea de cărţi şi materiale didactice, necesare studiului” a transmis DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: