Descinderi ale inspectorilor de muncă la firmele de construcţii

> Unii dintre agenţii economici verificaţi nu au făcut dovada achitării drepturilor salariale sau nu au transmis contractele de muncă în registrul de evidenţă a salariaţilor > Schelele nu erau prevăzute cu balustrade solide şi suficient de înalte, în timp ce platformele şi plasele de prindere nu sunt suficient de solide pentru a opri căderile de la înălţime

Identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor au făcut obiectul unei campanii desfăşurate, în luna mai, de către personalul specializat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, pe linia relaţiilor de muncă, cei 18 inspectori de muncă au controlat 16 angajatori, ca urmare a neregulilor depistate fiind date 12 amenzi în valoare de 12.500 lei. Printre deficienţe se numără netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea către REGES a modificărilor intervenite în contracte; încălcarea prevederilor privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor referitoare la ţinerea evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat. Pe lângă acestea, unii dintre agenţii economici verificaţi nu au făcut dovada achitării drepturilor salariale, nu au înmânat salariatului un exemplar din contractul individual, nu au acordat sporul privind repausul săptămânal sau au transmis date eronate în REGES.

Pe de altă parte, cinci inspectori de muncă ai Serviciului „Securitate şi sănătate în muncă” au descins la 23 angajatori din construcţii, 22 dintre aceştia fiind sancţionaţi cu 37 de amenzi în valoare totală de 7.000 de lei. Inspectorii de muncă au constatat că schelele nu sunt controlate de o persoană competentă înainte de utilizare, la intervale periodice, precum şi în alte circumstanţe care le-ar putea afecta rezistenţa sau stabilitatea. În unele situaţii, aceleaşi schele nu sunt prevăzute cu balustrade solide, suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, mână curentă şi protecţie intermediară, în timp ce platformele şi plasele de prindere nu sunt suficient de tari pentru a opri căderile de la înălţime. Totodată, s-a descoperit că nu au fost asigurate căi de acces şi de circulaţie, marcate, întreţinute şi eliberate de orice obstacole; nu s-au efectuat instruiri adecvate pentru toţi lucrătorii, dar şi că unii dintre aceştia din urmă nu utilizau echipamentul individual de protecţie pus la dispoziţie.

Romeo Buntariu mai precizează că angajatorilor li s-a impus să încheie contracte individuale de muncă cu persoanele depistate fără forme legale, acţiunile de control urmărind inclusiv diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii economici din domeniul construcţiilor a prevederilor legale specifice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: