PSD vrea toată puterea

Pe principiul că tot ce se întâmplă pe scena politică trebuie să aibă o logică şi un scop, mi-e foarte greu să înţeleg de ce analiştii şi comentatorii politici se lasă angrenaţi într-o bătălie cu miză nulă şi se fac a nu observa că Liviu Dragnea şi PSD nu vor să împartă puterea cu nimeni, că visează la epoca glorioasă a partidului unic. De aceea, toate acţiunile lor sunt dedicate legitimării acestei pofte de putere. Nu contează că suntem în UE, NATO, că emisarii curţilor europene ne mai bat din când în când obrazul, ofensiva împotriva statului de drept şi a democraţiei continuă.

Veţi spune că strădaniile lor sunt inutile de moment ce Constituţia statuează clar existenţa celor trei Puteri ale Statului de drept, Legislativă, Executivă şi Judecătorească, dar a nu se uita că am trăit zeci de ani într-o Românie cu cel mai democratic şi uman regim din lume, socialismul atotbiruitor, însă tovarăşii guvernau ca pe moşia proprie, beneficiind de drepturi şi avantaje pe care nici regii şi împăraţii nu le aveau. Într-o linişte desăvârşită, funcţiona dreptul celui mai tare în partid, de care depindeau viaţa şi libertatea fiecărui supus. Nu degeaba astăzi suntem mereu îndemnaţi să uităm.

Cum a ajuns un partid democratic într-o societate cu norme şi reguli să poftească toată puterea? Întrucât întrebarea nu e doar retorică, priviţi situaţia guvernului Sorin Grindeanu şi veţi înţelege îndată că puterea executivă nu e la Palatul Victoria, ci la Liviu Dragnea, nici măcar la PSD: el a făcut programul de guvernare, el evaluează miniştrii, el decide remanierile, el stabileşte legile care trebuie aprobate, ba chiar şi conţinutul acestora, ştiind că Legislativul, printr-o majoritate obedientă, vine şi consfinţeşte hotărârile sale.

La rândul său, şi Guvernul, al cărui prim-ministru e mai mult de decor, şi Parlamentul au dat o mână de ajutor ideii de partid unic: pentru ca nu cumva Justiţia să se mai atingă nu numai de vreunul din liderii săi, ci şi de-ai altora, a scos „noaptea ca hoţii” OUG 13, de a fost nevoită strada să protesteze în ger pentru anularea efectelor ei dezastruoase pentru statul de drept. PSD a pus umărul apoi la dezincriminarea abuzului în serviciu şi la legea graţierii corupţilor. De neridicarea imunităţii parlamentarilor acuzaţi de corupţie nu mai zic. Că oricum e degeaba.

Dar lupta pentru legitimarea PSD ca partid unic şi atotstăpân e şi mai vizibilă în cel puţin două scandaluri politice:

  1. desfigurarea adversarilor politici prin ancheta asupra corectitudinii alegerilor din 2009 fie pentru a-i reduce la tăcere, fie pentru a-i şantaja. Luaţi în vizor sunt nu numai foştii lideri PDL, azi PNL, în frunte cu Traian Băsescu, dar şi intenţia clară de a se descotorosi de o serie de pietre de moară din propria formaţiune, ca Ponta… Nu e de ici-colea nici încercarea de a scăpa de şefa DNA ori de spălare a unor politicieni corupţi care au călcat pe becul penal. Oricum, de după perdele priveşte atent Adrian Năstase şi-i mai trage de urechi.
  2. nici scandalul SIPA nu are altă miză: deşi trebuia să se ocupe de culegerea informaţiilor din penitenciare, obiectul urmăririi deveniseră procurorii şi judecătorii. Prin desecretizare, este decredibilizată Justiţia însăşi, în plus li se arată pisica Monicăi Macovei şi echipei sale, dar şi magistraţilor imparţiali şi prea curajoşi când e vorba de marii mahări. Dar de folosit serviciul secret a fost folosit mai cu seamă pe vremea guvernării Năstase, numai fosta ministră a Justiţiei, Rodica Stănoiu, ştie de ce. N-am înţeles de ce nu a fost invitată şi ea în faţa comisiei parlamentare de anchetă, pardon, de analiză.

Un lucru devine clar: obiectivul principal al scandalului SIPA rămâne salvarea liderilor cu dosare provenind din arhiva secretă. Se speră ca acuza de poliţie politică şi folosire ilegală a serviciilor secrete în instanţe să le aducă măcar un recurs, căci toată gâlceava e menită să facă posibilă redeschiderea dosarelor şi, se subînţelege, scăparea de pedeapsă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: