Lucian Gheorghiu:

Nu resimţim un boom economic în România anului 2017 care să justifice creşterile salariale

> Există temerea creşterii taxelor şi impozitelor, avertizează preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie

 Preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat, în emisiunea „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV, că atât creşterea salariului minim pe economie, cât şi preconizatele creşteri salariale din sectorul bugetar nu par să se bazeze pe o creştere economică sustenabilă.

„Eu am manifestat anumite rezerve pe baza experienţei anterioare. Modificările fiscale pe de o parte, ceea ce însemnă sustenabilitate, şi ceea ce se întâmplă în economie acum. Nu resimţim un boom economic în România anului 2017 în primul semestru, astfel încât să spunem că la sfârşitul anului vom fi unul dintre dragonii estului” a spus preşedintele executiv al CCI Suceava.

El a arătat că mediul privat nu a resimţit că majorarea salariului minim vine ca o majorare a ceea ce s­a întâmplat relevant în economie şi că nu a existat o asemenea corelare, menţionând că majorarea salariului minim pe economie presupune ca şi celelalte linii de salarizare dintr-o organizaţie sau firmă să fie corelate.

„Este un efect de domino şi nu s-a perceput ca o creştere a contextului general economic” a spus Gheorghiu.

El a menţionat că inclusiv legea salarizării unice are un impact indirect asupra firmelor, mai ales că firmele au diferite problematici legate de personal, de la migraţie până la identificarea unui personal calificat, situaţie în care perspectiva unui loc de muncă la stat, plătit mult mai bine, este mult mai convenabilă pentru orice angajat.

„Corelarea unui salariu la stat cu criteriile de performanţă care trebuie să existe într-o firmă privată sunt diferite. Mediul privat priveşte cu reticenţă sustenabilitatea acestor majorări salariale” a spus Gheorghiu.

El a mai declarat că majorarea salariilor bugetarilor este bazată pe anumite încasări estimate la bugetul de stat şi trebuie văzut dacă acestea se realizează.

„Această creştere a salariilor în mediul bugetar se bazează pe un anumit buget estimat încă de la începutul anului. Suntem la mijlocul unui an fiscal, iar aceste majorări salariale se bazează pe un buget estimat iniţial. Dacă acest buget nu va fi îndestulat cu sumele previzionate, chiar dacă avem acum de la statistică un anumit procent de creştere economică, peste aşteptări, trebuie să vedem dacă acest buget şi această creştere economică vor putea compensa bugetul alocat pentru majorarea salarială. În caz contrar, mediul privat se poate aştepta la alte creşteri de impozite şi taxe” a spus Gheorghiu.

Preşedintele executiv al CCI Suceava a mai explicat că premisele creşterii economice se bazează pe un consum dezvoltat, dar că această creştere nu poate fi susţinută numai din acest consum, ci trebuie susţinută şi din atragere de fonduri europene şi alte intrări în economie, care să garanteze o dezvoltare şi un buget echilibrat.

„În momentul de faţă nu sesizăm acele pârghii şi acele motoare de creştere economică viabilă” a spus Gheorghiu, care a mai arătat că la prognoza bună a statisticii se încearcă să se afle de unde vine această creştere şi că deocamdată nu este foarte clar… Dar că se bănuieşte că ar din activitatea industrială, ceea ce se va vedea în datele de la sfârşitul acestui an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: