Contestaţiile au blocat proiecte sucevene de 15 milioane euro

> „Nu au venit fonduri europene în 2014, 2015 şi 2016 şi cred că nu vin nici în acest an” a spus primarul Ion Lungu

 Municipiul Suceava a avut proiecte în valoare de 15 milioane de euro, însă acestea nu au putut fi implementate din cauza contestaţiilor.

Primarul Ion Lungu susţine că acestea au fost deblocate abia înspre finele lui 2016, atunci când, pe fondul vremii nefavorabile, lucrările nu mai puteau fi demarate. „Proiectele de dezvoltare, de anul trecut, ale municipalităţii au fost blocate în contestaţii, iar în mare parte s-au deblocat la sfârşitul anului” a spus ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

Primarul Ion Lungu a făcut aceste afirmaţii cu prilejul aprobării conturilor de execuţie anuale ale bugetelor municipiului Suceava, potrivit cărora, în anul 2016, bugetul municipiului Suceava fost realizat doar în proporţie de 61,36%, faţă de ceea ce a aprobat Consiliul Local la început de an. Fiind an electoral, consilierii fiecărui grup politic au venit cu amendamente populiste, astfel încât votanţii să vadă cât de preocupaţi sunt aleşii de soarta lor. Astfel, deoarece veniturile au fost supraestimate, nici cheltuielile aferente nu au mai putut fi făcute. În consecinţă, la secţiunea de funcţionare a autorităţilor administrative execuţia bugetară a atins 79,65%, în timp la secţiunea de dezvoltare realizările sau ridicat la doar 16,47%. De vină pentru nivelul redus al execuţiei la această din urmă secţiune sunt şi întârzierile în apariţia ghidurilor solicitantului aferente proiectelor din programarea europeană 2014-2020.

„La fel, nu au venit fonduri europene în 2014, 2015 şi 2016 – şi cred că nu vin nici în acest an –, iar acest lucru a dus la un grad de execuţie destul de mic la investiţii, la dezvoltare” a explicat edilul-şef Ion Lungu.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a deţinut-o „Învăţământul”, cu 41,18%, după care urmează alocările pentru „Combustibil şi energie” cu 13,54%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: