Festivalul „Rezonanţe udeştene”

O sărbătoare a cuvântului scris

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului naţional de literatură „Rezonanţe udeştene” a fost deschisă oficial ieri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în prezenţa unor scriitori de la Suceava, Iaşi, Bacău, Craiova şi Botoşani şi a unor laureaţi de la alte ediţii.

Asistenţa din Sala de Arte „Elena Greculesi” a fost salutată de poeta Carmen Veronica Steiciuc, numindu-i pe toţi cei prezenţi, „prieteni ai cuvântului”. Ea a precizat că festivalul este o manifestare de tradiţie, amintind că până la ediţia a XVII-a s-a numit Festivalul naţional de literatură „Eusebiu Camilar şi Magda Isanos”.

„Iată că în acest weekend sărbătorim împreună cuvântul scris. Cuvântul scris nu putea fi sărbătorit oricum, ci printr-un festival naţional de literatură, un festival de tradiţie, probabil singurul sau printre puţinele festivaluri din ţară cu deschidere către autori de toate vârstele”. Din juriul festivalului fac parte criticii literari Mircea A. Diaconu, prorector al USV, preşedinte; Vasile Spiridon de la Bacău; Adrian Dinu Rachieru de la Timişoara; L.D. Clement, redactorul-şef al cotidianului „Crai nou”; poeta Carmen Veronica Steiciuc.

Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu şi-a exprimat bucuria că festivalul continuă, considerând că acest lucru e firesc, întrucât „există tineri care scriu şi scriu bine”, singura problemă fiind ca ei „să continue să facă pasul spre mărci proprii, spre individualizare”, astfel ca, în scurt timp, să devină nume importante. Prof. Diaconu a fost de părere că nu e important să publici volume după volume, recomandând tinerilor să nu publice „înainte de a fi ei înşişi”. El consideră că astfel de manifestări sunt binevenite, pentru că autorii tineri se pot cunoaşte şi pot intra în competiţie cu alţii, dar şi cu ei înşişi.

Ovidiu Alexandru Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, pe care o consideră „o revistă cu tradiţie certă”, a făcut o scurtă prezentare a numărului 3-4 din acest an. „Revista arată că în Bucovina se face literatură, că există deschidere” a spus el.

Au fost lansate apoi, în prezenţa autorilor, volumele „Noaptea părului”, de Maria Dinu, poetă din Craiova, volum apărut la Editura „Aius”; „Roata de cric”, a poetei sucevene Viorica Petrovici, Editura „Ateneul scriitorilor”; Caietele simpozionului „Craiova şi avangarda europeană”, vol. 1, de Petrişor Militaru şi Luiza Mitu, Editura Centenary Dada; „Poetici ale sinelui”, de Ovidiu Alexandru Vintilă, Editura Eikon. De asemenea, a fost lansat volumul post-mortem al ziaristului Mircea Motrici, realizat prin efortul soţiei sale, Rozalia Motrici, „Trasee de reporter”, volumul I, apărut la Editura Muşatinii.

Festivalul continuă astăzi la Udeşti, după programul anunţat anterior.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: