Din cauză că au de plată

Persoanele cu dizabilităţi sau rudele lor nu mai solicită instituţionalizarea

Numărul cererilor de instituţionalizare a adulţilor în centrele specializate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a scăzut considerabil anul acesta.

Directorul executiv Nadia Creţuleac a declarat că această situaţie se datorează faptului că, printr-un ordin al Ministerului Muncii de la sfârşitul anului trecut, contribuţia lunară de întreţinere a unei persoane cu handicap dintr-un centru, mărită de la 602 lei la 900 de lei, întră şi în sarcina rudelor, atunci când beneficiarul nu are venituri suficiente. În funcţie de venituri, statul ia doar un procent din această sumă, până la 100%. Abia dacă nu există niciun venit pe tot „lanţul” susţinătorilor persoanei cu dizabilităţi, întreţinerea acesteia în centrul rezidenţial este plătită din bugetul Consiliului Judeţean.

Constrânse – ele sau rudele lor – la plata unor sume, persoanele cu dizabilităţi nu mai solicită instituţionalizarea şi rămân în îngrijirea familiilor.

Astfel, dacă în primele trei luni ale anului trecut DGASPC primise deja 35 de cereri de instituţionalizare, anul acesta abia dacă au fost depuse zece.

„Într-un fel, anunţăm cu bucurie reducerea numărului de cereri, pentru că nu ne dorim un număr mare de persoane instituţionalizate, ci de persoane care să rămână în familie şi cărora să le oferim servicii specializate de recuperare şi reabilitare.

Şi din punct de vedere financiar este un lucru bun, deoarece costurile reale cu o persoană cu handicap, într-un centru rezidenţial, se ridică, în medie, la circa 3.000 de lei” a declarat şefa DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: