La trei decenii de la sezonul din Divizia A al CSM Suceava

„Piticul atomic” al Sucevei, Radu Caşuba, secondat de fundaşul de fier, Victor Găluşcă

Aşa cu am promis, revenim cu nişte poveşti adevărate ale unor glorii ale fotbalului sucevean, cele care au adus în premieră pentru municipiul reşedinţă de judeţ o promovare în ceea ce se numeşte acum Liga I, înainte numindu-se Divizia A. Dacă am început cu unul dintre cei mai longevivi căpitani de echipă ai fostului CSM, Florin Cristescu, vom continua acum cu golgheterul de atunci, Radu Caşuba, şi mijlocaşul la închidere, Victor Găluşcă. Foşti coechipieri, dar şi prieteni, iar, mai nou, asociaţi într-o şcoală de fotbal. Iată parte din spusele lor transcrise pe hârtie.

Aproape o viaţă dedicată fotbalului

În vremurile de început în cariera fotbalistică, Radu Caşuba şi Victor Găluşcă au fost selecţionaţi atât în loturile naţionale de juniori, cât şi în cele de tineret olimpici. Şi şi-au dedicat viaţa în principal regelui fotbal, indiferent pe unde au jucat. Ba au continuat întru această frumoasă pasiune şi după ce au devenit coechipieri la CSM Suceava, păstrând drumul comun şi astăzi. Nu de altceva, dar ăsta a fost visul lor cu toate că, recunosc amândoi, au trecut cumva şi prin şcoli. Radu Caşuba spune că are „calificarea de maistru doar pe hârtie”, iar Victor Găluşcă zice că a urmat cursurile Institutului din Suceava „5 ani, până a ajuns în anul II”, „dar a reuşit totuşi să devină absolvent… în 2008.

Între timp, ambii şi-au luat licenţe de antrenori. Radu Caşuba pentru Liga a III-a, iar Victor Găluşcă pentru Liga a II-a.

Imnul echipei şi publicul îi făceau să se simtă fotbalişti

Atât Radu Caşuba cât şi Victor Găluşcă îşi aduc aminte cu plăcere de momentele în care, în calitate de jucători, intrau pe gazonul de pe Areni.

„În momentul când ieşeam de la vestiar şi auzeam imnul echipei noastre, CSM Suceava, ne simţeam mândri. Ne insufla o dorinţă de a da tot ce-i mai bun din noi. Era o atmosferă extraordinară. Iar când începea jocul (tribunele erau pline pe vremea aia), noi ne gândeam doar că trebuie să câştigăm în teren. Susţinerea spectatorilor a însemnat mult, e adevărat, chiar dacă în anumite momente nu am băgat în seamă şi alte tipuri de scandări. Pe vremea aia eram ca o familie, ca fraţii, mai ales că aproape toţi eram din zonă şi de vârste apropiate” susţin ambii foşti jucători.

Cât priveşte povestea promovării din sezonul 1986-1987, mulţi o ştiu, dar alţii preferă să nu o mai bage în seamă. În acel sezon, Radu Caşuba a marcat nu mai puţin de 22 de goluri, unul mai frumos ca altul, Victor Găluşcă, de pe postul său mai defensiv, contribuind doar cu patru.

„Nea Jan”, mai tare decât jurnaliştii sportivi

Cei doi îşi aduc aminte cu drag şi de antrenorii pe care i-au avut de-a lungul timpului: Costică Rădulescu, Robert Cosmoc, Florea Dumitrache, Vasile Simionaş, Ioan Zdrobiş şi, nu în ultimul rând, Ioan Buzoianu (nea Jan). Despre acesta din urmă, care printre alte atribuţiuni era şi preparator fizic, spun Radu şi Victor că nu au văzut altul ca el. Îşi nota absolut totul, sublinia, şi „era mai ceva decât un jurnalist sportiv”. Adică ţinea şi minutul şi scorul, şi tot cursul jocului şi, printre astea, mai dădea şi indicaţii.

Pentru împătimiţii microbişti prezentăm, în facsimil, filmul celui mai important meci din 1987, primul, cel dintre CSM Suceava şi FC Braşov, încheiat cu scorul de 3-1.

În 1987 erau peste 200 de suporteri doar la antrenamente

Întrebaţi care era atmosfera în jurul echipei după promovare, atât Caşuba, cât şi Găluşcă au fost de acord la un singur răspuns: „Era extraordinar în acei ani. Dacă la antrenamentele noastre erau 200-300 de suporteri, la meci era ceva de vis. Simţeai că te trec fiorii şi voiai să dai totul pe teren. Atunci nu se juca pentru bani, ci de plăcere şi pentru culorile clubului (alb-albastru, n.n.) şi pentru suporterii prezenţi în tribune. Nu puteai merge pe stradă fără să fii asaltat de suporterii fotbalului din Suceava”.

Radu Caşuba, golgheter şi în „A”

„Piticul atomic” (cum îi spuneau suporterii) sau „Maradona din Carpaţi”, cum i-a spus celebrul crainic sportiv Ion Ghiţulescu, Radu Caşuba adică, a marcat 15 goluri şi în Divizia „A”.

Iată ce spune Caşuba despre această etapă a carierei sale:

„A fost şi este o mândrie pentru mine să marchez în acel sezon mai multe goluri decât Balint şi cu două mai puţin decât Cămătaru şi Mateuţ. Oricum, cred că cele mai frumoase goluri marcate în acea perioadă au fost cele cu FC Braşov şi Sportul Studenţesc”.

Un fel de epilog

…A trecut vremea şi s-a întâmplat să retrogradăm. Aici ar fi multe de comentat; fiecare spune că, de fapt, nu am fost vinovaţi nici noi, nici alţii, dar… aşa era stabilit. CSM Suceava, culorile alb-albastre şi imnul acelei frumoase echipe sunt la ora asta de domeniul trecutului. Însă foştii jucători de atunci (cu vreo câteva excepţii, e adevărat, Dumnezeu să-i odihnească!) încă sunt vii. Şi ar trebui preţuiţi şi astăzi.

În final, trebuie să vă transmitem mesajul celor doi foşti fotbalişti marcanţi ai Sucevei şi actuali antrenori de juniori. Atât Radu Caşuba, cât şi Victor Găluşcă le transmit tuturor părinţilor să nu le cumpere copiilor „tablete” ori telefoane cu diverse opţiuni, ci să-i trimită la sport. E mai sănătos din toate punctele de vedere.

Revenim săptămâna viitoare.

ADRIAN PÎRGARU, DAN T. GÜRTESCH

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Erau vedetele Sucevei pe teren si in baruri.Tot copilul batea o minge si se credea Cașuba….Pe Galusca l-au bagat la Universitate atunci Institut venea o ora si apoi era declarat repetent… in an a fost o data si era baut i s-a facut rau in Aulă si a plecat de la curs.Erau doar prin Arcașu cu toate fetele vremii cine era ca ei.Cand tinerii elevi și studenți fumau Carpați fără filtru ei aveau KENT!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: