Cursul festiv de la CN „Petru Rareş”

Generaţia de absolvenţi 2017 a „redefinit noţiunea de valoare”!

Una din cele mai numeroase generaţii de elevi pe care le-a avut Colegiul Naţional „Petru Rareş” vreodată a participat, marţi după-amiază, la ultimul curs din viaţa de licean, cel festiv, desfăşurat în sala mare a Casei de Cultură.

Generaţia 2017 însumează 290 de absolvenţi, ceea ce înseamnă „un mare motiv de mândrie pentru noi” a spus, în deschidere, directorul adjunct al colegiului, prof. Anca Greculeac. „Dar mândria noastră cea mai mare constă în faptul că generaţia 2017 este una frumoasă, care a redefinit noţiunea de valoare în toate domeniile devenirii personale, a oferit şi a dăruit mari satisfacţii atât profesorilor, cât şi părinţilor, câştigând premii după premii în România şi în străinătate. A construit prietenii curate şi este prezentă, acum, cu sufletul în sărbătoare la festivitatea de încheiere a etapei liceale” a adăugat directoarea Anca Greculeac. Ea i-a aplaudat pe absolvenţi şi i-a îndemnat – „Să îndrăzniţi cât mai sus, în anii care vin” – să se desăvârşească profesional şi familial şi să se bucure de reuşite: „Nu va fi întotdeauna simplu, însă cheia oricărei reuşite constă în perseverenţă. Să nu vă uitaţi rădăcinile, să vă cinstiţi părinţii şi profesorii şi să veniţi cu drag acasă”.

Directoarea adjunctă a invitat-o, apoi, pe şefa de promoţie a generaţiei 2017, Ioana Holban, din clasa a XII-a B, care a încheiat liceul cu o medie „năucitoare”: 9,98. Ioana a urcat pe scenă în aplauzele puternice şi prelungite ale colegilor, discursul ei fiind plin de emoţie: „Ceea ce este cu adevărat important este că timp de 4 ani noi am crescut intelectual şi spiritual cu ajutorul unor profesori de excepţie. Le suntem recunoscători, pentru că au clădit metodic în noi dorinţa autodepăşirii, creativitatea, curajul şi cunoaşterea. Le suntem recunoscători pentru înţelegerea şi înţelepciunea de a ne îndruma paşii atunci când tinereţea noastră călca pe urme greşite, le suntem recunoscători pentru că, asemenea nouă, au intrat în această şcoală cu sentimentul că sunt acasă, cu sentimentul că noi suntem ai lor. Vă mulţumim doamnelor şi domnilor profesori!”. Şefa de promoţie a avut un cuvânt bun de spus şi pentru colegii ei absolvenţi, îndemnându-i să „nu-şi piardă încrederea într-un viitor luminos, pe care fiecare dintre voi îl clădeşte zi de zi”. Ea a înmânat cheia colegiului elevei Andra Tofan, din clasa a XI-a F, cu convingerea că generaţia următoare „va face faţă cu brio tuturor provocărilor”.

„Mi-am impus nişte ţeluri pe care doream să le ating, dar am învăţat pentru mine şi pentru bucuria părinţilor”

Ioana Holban ne-a declarat că au fost două medii de 9 care i-au scăzut media generală, obţinute la chimie şi informatică, în clasa a IX-a. De atunci şi până azi a ţinut-o numai în 10, preocuparea ei de a învăţa bine mereu fiind „ceva ce ţine de interior”, ne-a spus: „Mi-am impus nişte ţeluri pe care doream să le ating, dar am învăţat pentru mine şi pentru bucuria părinţilor”.

Ioana va da admitere la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, dar nu a decis încă ce specialitate va alege între economie şi afaceri internaţionale sau informatică economică. La „Petru Rareş” ea a învăţat într-o clasă de matematică-informatică şi consideră acum că a fost o alegere foarte bună: „Mi-a ordonat mintea, gândesc altfel. E multă materie, dar te ajută pe mai departe în tot ce faci”.

După predarea ştafetei către generaţia următoare, directoarea colegiului, prof. Daniela Dungeanu, le-a făcut absolvenţilor o declaraţie de dragoste: „Sunteţi foarte frumoşi, aşa cum vă ştim, aşa cum dorim să vă fie, în anii care vin, aşteptările. Peste acei 20 de ani, aşa cum scrie în placheta pe care cu atâta amabilitate ne-aţi dăruit-o, să ne întâlnim la fel de frumoşi şi veseli, la fel de tineri şi să ne depănăm amintirile. Vă doresc mult succes în ceea ce urmează!”.

A urmat momentul acordării titlului „Profesor Frieda Vigder”, instituit în 2009 în memoria unuia dintre „cei mai valoroşi profesori” ai fostului liceu de chimie „Petru Rareş”, cum se numea pe atunci, de către nepoata profesoarei, prof. univ. Ica Manas, de la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio, SUA. Frieda Vigder a fost o apreciată profesoară de chimie şi fizică şi a condus colegiul între anii 1957-1963.

Acest premiu se oferă la fiecare sfârşit de ciclu liceal unui absolvent cu rezultate foarte bune la învăţătură, la concursuri şi olimpiade şcolare, care are „aspiraţii înalte” pentru viitor, dar „mai are nevoie doar de un mic ajutor financiar ca să şi le poată împlini”. Premiul a fost înmânat de prof. Olga Mustaţă, acum la pensie, iar pentru a doua oară de când se acordă a fost obţinut de Alexandra Bejinariu, clasa a XII-a A şi de George Alexandru Bejinariu, clasa a XII-a E.

Pe scenă a fost premiată apoi performanţa olimpicilor naţionali din acest an, premiile fiind oferite de comitetul de părinţi: Vlad Răzniceanu, engleză; Teodor Mandiuc, informatică; Andreea Zofotă, lingvistică; Şerban Şlincu, informatică; George Bejinariu, participant la Olimpiada naţională pentru ştiinţele Pământului; Alexandra Nesteriuc, Olimpiada de lectură.

Punctul central al cursului festiv a fost lecţia deschisă, „ora pe care o luăm în inimă şi plecăm cu ea în viaţă”, la care au fost invitaţi absolvenţi de la fiecare clasă a XII-a. Moderată de profesoarele Lenuţa Tomasciuc şi Manuela David, a fost o oră „reinventată din geometrie”, în jurul unui cub uriaş, ale cărui faţete indicau o anume cerinţă, precum „analizează”, „aplică” sau „argumentează”.

La festivitatea de premiere din ultimul an şcolar, fiecare clasă a XII-a a urcat pe scenă, având şi câte o scurtă prezentare; apoi s-au înmânat diplome şi premii.

 La fel ca înainte de a intra în Casa Culturii, la finalul cursului festiv absolvenţii s-au reunit în faţa clădirii, în grupuri şi grupuleţe, pentru fotografiile ce le vor rămâne spre amintire multă vreme de-acum încolo.

Foto: ADRIAN CONSTANTIN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: