Dă, Doamne, un taxi în care nu pute!

Mai demult doar un mijloc de transport ocazional, în prezent taxiul este indispensabil locuitorilor unui oraş cu activitate şi oameni mereu în mişcare. Şi, slavă Domnului, Suceava, chiar dacă nu se omoară de activitate, are taxiuri, cam… fix cât spune legea, respectiv câte patru maşini la mia de locuitori.

Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei, a declarat ieri că în prezent ar fi disponibile în municipiu vreo 375 de taximetre, cu foarte puţin mai multe decât ar avea nevoie cei peste 90.000 de suceveni care mai locuiesc în cetate.

Ori le găseşti în împrejurimi, ori apelezi la vreun dispecerat formând mulţi de 1, mulţi de 2 sau mulţi de 3, ori foloseşti aplicaţia pe telefonul mobil, iar dacă nu deranjezi la ore imposibile, în zorii zilei, când pleacă primul tren spre Bucureşti, taxiurile vin până la urmă şi te duc unde ai nevoie.

În aşteptarea maşinii, eu mă rog de fiecare dată: „Dă, Doamne, un taxi în care nu pute şi un şofer care şi-a schimbat şosetele recent, îmbrăcat destul cât să nu-i vad nigeii de la subsoară!”.

Şi Dumnezeu îmi aduce de cele mai multe ori taximetre impecabile, cu şoferi decenţi, amabili, isteţi şi mirosind curat, care chiar îmi iau sacoşa din mână şi o introduc în portbagaj şi se asigură că mi-am legat centura şi stau confortabil în scaun. Asta se întâmplă chiar şi când uit să mă rog. Alteori mă rog şi primesc exact ce nu-mi doresc. Maşini parcă resuscitate dintre cele predate la „Rabla”, cu interioare slinoase şi îmbâcsite de mirosul miilor de beţivi duşi acasă în dimineţile devreme ale ultimelor două decenii. Ba mai au şi câte un geam crăpat peste care se leagănă o pădure de cruciuliţe prinse în ventuze. La volan poate fi un individ supărat pe lume, nevastă, guvern, primar şi pe el însuşi, îmbrăcat ca un boschetar, sictirit, alergic la apă şi săpun. Şi cel mai probabil şi fără autorizaţie, licenţă şi cu aparat de taxat doar „de poză”.

 3 sau 8, pe lângă Policlinică?

Departe de noi intenţia de a jigni taximetristul corect care-şi face meseria şi duce un ban acasă în respect faţă de lege, client şi el însuşi. Foarte departe de noi intenţia de a blama taximetriştii care au înţeles că şi ei sunt o parte din imaginea Sucevei în ochii celor care ne vizitează urbea şi, oricât de ai naibii ne-am da, trebuie să recunoaştem că niţică ordine în acest serviciu s-a mai făcut.

Cuminciori la lumina zilei, taximetriştii aşteaptă acum chemarea clienţilor în scuare amenajate, pentru un număr fix de maşini, în toate cartierele oraşului. În scuarele bine delimitate de borduri însă, pentru că unde este loc se tot înghesuie maşini peste limita impusă.

La „Nordic” de exemplu, unde indicatorul acoperit de crengile unui copac specifică citeţ „5 locuri”, stau în anumite momente ale zilei câte şase-şapte taximetre, plus alte două parcate amestecat printre autoturismele locatarilor blocului alăturat. Multe şi amestecate taxiuri, plus maşinile sucevenilor care locuiesc în zona cu garaje şi mici spaţii comerciale, închid astfel o jumătate dintr-o strada cu trafic spre o zonă de locuit.

Staţia de taximetre din faţa Policlinicii este ca un ghimpe în coastă. Taximetriştii s-au aciuat singuri acolo pentru că e un vad bun, iar municipalitatea a oficializat ulterior locul ca staţie, una plasată anapoda, care îngreunează complet o zonă cu trafic rutier şi pietonal foarte intens.

Culmea că nu se poate şti exact câte taximetre au dreptul să tragă acolo! Indicatorul fost modificat grosolan, nu ştim de cine, ca o notă proastă în carnetul de note. Ori e vorba de trei maşini, ori de opt. Chestia e că opt nu încap lângă cei vreo 40 de metri de bordură, iar trei stau acolo doar atunci când nu sunt cinci. Vai însă de bolnavul palid şi vlăguit, cu treabă la policlinică, câte înjurături îşi ia de la taximetrişti pentru îndrăzneala de a fi parcat maşina în spaţiul arogat de ei.

Scandaluri pe locurile de parcare sunt şi în staţia de taxi de lângă magazinul “Bucovina”, unde taximetriştii intră des în clenciuri cu proprietari de maşini care lucrează în zona BRD, Trezorerie, Direcţia de Finanţe. Rar înving “civilii”.

Consilierul Ovidiu Milici: Cod deontologic pentru taximetrişti

„Am mai spus-o şi susţin în continuare necesitatea introducerii, pentru operatorii de taxi, a unui cod de dentologie profesională care să-i oblige la o ţinută corespunzătoare. Profesională, dar şi morală. Am întâlnit pe taxi personaje care fac Suceava de ruşine. Presupunem că vine un turist la noi. Coboară în gară, încearcă să ia un taxi, iar şoferul îi refuză cursa. Sau face cursa şi îl jăcmăneşte de bani pentru că nu a pornit aparatul. Ce părere îşi face acel turist? Nu mai vorbim de cum arată unele taxiuri, de cum arată şi cum se comportă şoferii înşişi. Şi ei, taximetriştii, sunt trecuţi acolo, pe cartea de vizită a oraşului” este părerea consilierului local Ovidiu Milici, o părere pe care a susţinut-o şi în deliberativul municipiului.

Viceprimarul Lucian Harşovschi: Reclamaţii asumate, clare şi la obiect

„Reclamaţii la adresa taximetriştilor primim periodic, dar din ce în ce mai puţine. Vin însă pe canale neoficiale, pe contul meu personal de Facebook, de exemplu. Sucevenii reclamă că nu sunt utilizate aparatele de taxat, că le sunt refuzate unele curse şi alte aspecte ilegale sau imorale. Aceste reclamaţii nu sunt însă clare şi la obiect, nu sunt reclamaţii asumate în care să fie menţionat numărul maşini sau indicativul, pentru ca noi să putem acţiona concret şi să intervenim” a declarat ieri viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.

Dar e bine cu taximetria în Suceava, altfel cum s-ar explica faptul că reclamaţiile în domeniu sunt din ce în ce mai puţine?

Chiar dacă la anumite ore apar încă pe trasee taximetrişti la negru, cei legali nu mai fac mult scandal. E loc pentru toată lumea, cât timp fiecare îşi face suma pe ziua respectivă. În vreo 8 -10 ore de treabă, ies, în conjuncturi bune, şi 400 de lei.

Încet, dar sigur, taximetriştii au devenit însă cea mai cu tupeu categorie de şoferi urbani. Printre ei sunt prea mulţi care în trafic nu dau prioritate, nu semnalizează, opresc unde vor, forţează semaforul pe galben, vorbesc interminabil la telefon în timpul curselor, transportând clienţi ce şi-au încredinţat siguranţa în mâinile lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: