Poliţiştii locali, contra invadatorilor trotuarelor

> Şoferii care ocupă trotuarele cu maşinile proprietate personală sau cu cele de la serviciu, atentând la libera circulaţie a pietonilor, vor fi aspru sancţionaţi > „Unii conducători auto sunt foarte iritaţi, ameninţă şi se poartă necuviincios, nevăzând Poliţia Locală ca o instituţie îndrituită şi capabilă se gestioneze situaţiile de acest gen” declară şeful Serviciului „Ordine publică” al Direcţiei Poliţiei Locale > Persoanele fizice care parchează maşinile pe trotuare riscă amenzi cuprinse între 100 de lei şi 1.000 de lei, în cazul persoanelor juridice acestea variind între 250 de lei şi 2.000 de lei

Serviciul „Ordine publică” al Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Suceava este hotărât să-i determine pe şoferi să recunoască şi respecte dreptul pietonilor de a se deplasa nestingheriţi pe trotuar. Liviu Manoliu, şeful Serviciului „Ordine publică”, spune că instituţia desfăşoară controale tematice, însă, în ultimul timp, prevenirea şi combaterea parcării ilegale pe trotuare a devenit o prioritate.

„Avem acest lucru zilnic în vedere, prin patrulele de ordine publică, dar şi prin cele de la Biroul circulaţie. În primul rând intervenim prin atenţionare, punându-i în vedere conductorului auto că fapta pe care a săvârşit-o constituie contravenţie şi că aceasta se sancţionează” arată Manoliu.

Amenzile sunt precedate întotdeauna de avertismente, iar conducătorii auto care nu se conformează sunt invitaţi la sediul Poliţiei Locale pentru stabilirea faptei săvârşite şi clarificarea situaţiei. Cei care nu dau curs invitaţiei poliţiştilor locali va trebui să comunice cine a condus autovehiculul la data comiterii faptei. Atunci când comunicarea are loc interiorul intervalului de 5 zile, se va aplica doar amenda pentru parcare interzisă, în caz contrar, adică al necomunicării, sancţiunea fiind de cinci ori mai mare.

Unii înţeleg şi se conformează, alţii nu înţeleg sau refuză să înţeleagă. Aceştia din urmă sunt foarte iritaţi, ameninţă şi se poartă necuviincios, nevăzând Poliţia Locală ca o instituţie îndrituită şi capabilă se gestioneze situaţiile de acest gen” reliefează şeful Serviciului „Ordine publică” al Direcţiei Poliţiei Locale.

Şoferii contestatari pierd în instanţă, iar cei care nu achită amenzile riscă penalităţi de întârziere, precum şi „pete” în cazierul fiscal

Conform HCL nr. 155/2013, modificată, oprirea, staţionarea sau parcarea oricărui tip de autovehicule în locuri marcate sau semnalizate ca fiind rezervate pentru taximetre şi mijloacele de transport în comun este interzisă, la fel ca şi pe trotuare, mai ales pe cele cu pavele, care se deteriorează sub greutatea maşinilor. Astfel, persoanele fizice care urcă şi uită maşinile pe trotuare riscă amenzi cuprinse între 100 de lei şi 1.000 de lei, în cazul persoanelor juridice acestea variind între 250 de lei şi 2.000 de lei. Pentru necomunicarea datelor solicitate de poliţiştii locali, şoferii particulari sunt amendaţi cu 500 de lei până la 1.000 de lei, iar cei ai agenţilor economici sunt nevoiţi să achite de la 1.000 de lei şi 2.500 de lei. Sancţiunile se aplică gradual, în funcţie de gravitatea faptei, la prima abatere dându-se amenda minimă de 100 de lei, respectiv cea de 250 de lei.

În luna martie, poliţiştii locali de la ordine publică au constatat 83 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.050 de lei, incluzându-le şi pe cele pentru parcările pe trotuare. În aprilie, neregulile pe linie de linişte şi ordine publică au fost sancţionate cu 40 de amenzi, dintre care 32, în valoare de 7.100 de lei, numai pentru lăsatul ilegal al maşinii pe trotuar.

Unii dintre şoferii amendaţi contestă amenzile în instanţă, unde, de regulă, nu au câştig de cauză, iar alţii nu le achită, riscând penalităţi de întârziere, precum şi „pete” în cazierul fiscal.

„Uşor, dar sigur, în Suceava începe să nu se mai parcheze în staţiile de autobuz, în spaţiile pentru activităţile de taxi şi chiar nici pe trotuare” conchide Liviu Manoliu, purtător de cuvânt, şef al Serviciului „Ordine publică” al Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: