Elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” din Marginea au petrecut „Noaptea muzeelor” la colecţia etnografică şi planetariul din Horodnic de Jos

Dacă te întrebi cum erau odinioară casele românilor, care erau preocupările lor, cum îşi petreceau activ timpul liber sau care erau ocupaţiile lor, cum citeau semnele timpului şi cum le-au pus în ornamentele caselor, atunci poţi afla şi răspunsurile, la Horodnic de Jos.

O seară magică de mai s-a întâmplat la Horodnic de Jos, într-un loc în care se împleteşte ştiinţa cu tradiţia populară: Dimitrie şi Dionizie Olenici au deschis larg porţile, în „Noaptea muzeelor” din 20 mai a.c.

Un număr de 22 de elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” din comuna Marginea şi de la Şcoala Gimnazială Clit, împreună cu cei mari (părinţi, profesori), au dat viaţă personajelor satului românesc, au îmbrăcat costumele populare, au efectuat observaţii astronomice cu luneta, s-au relaxat într-o piramidă copie a piramidei lui Keops şi, într-o colibă de fân proaspăt cosit, au vizionat colecţiile etnografice, au depănat amintiri la gura sobei în casa bunicilor, au participat la un odihnitor program de planetariu, încălziţi fiind după o partidă de fotbal. Au răsfoit albume etnografice şi reviste de astronomie.

Cu ajutorul unui pendul Foucault au asistat la un experiment ce demonstrează rotaţia Pământului în jurul axei sale.

Colaborarea cu dl prof. Dimitrie Olenci a început în urmă cu mulţi ani, când domnia sa activa ca muzeograf şi cercetător la Observatorul din Suceava, iar din dorinţa de a implica şi a fi un exemplu pentru noi toţi, cât şi pentru a continua cercetările şi după pensionare, a înfiinţat, în satul natal, un centru ştiinţific care se dezvoltă mereu prin dăruirea sa. Seri şi nopţi astronomice de maxim interes pentru lumea ştiinţifică s-au petrecut aici, cu ocazia diferitelor evenimente astronomice, cât şi în cadrul celor şapte ediţii ale Festivalului „Nopţi de Perseide”.

Alături de cercetătorul Dimitrie Olenci, fratele domniei sale, Dionizie, şi cumnata, Felicia, au ales ca în spaţiul gospodăriei lor să adune obiecte din vechime, cu rol în desfăşurarea activităţilor zilnice ale ţăranului român, dând naştere unui centru de colecţii etnografice. Ajungând în acest loc rămâi uluit de inventivitatea ţăranului român care a creat unelte pentru a putea lucra pământul, a prelucra lâna, fibrele de in şi cânepă, lemnul, care a construit case ecologice, a produs obiecte de port popular înnobilate cu ornamente ce puneau cerul şi câmpul cu păsări şi flori pe pânză, pentru a reda bucuria şi dragostea de viaţă.

Această „Noapte a muzeelor” petrecută la familiile Dimitrie şi Dionizie Olenici ne-a încărcat cu energie, ne-a îmbogăţit prin multitudinea de imagini care s-au succedat sub ochii noştri, ne-a ajutat să gândim la noi proiecte şi noi întâlniri în acest spaţiu care te răscoleşte şi te atrage.

Parteneri la aceasta activitate minunată au fost: prof. Cosovanu Ilie (Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca), prof. Olarian Liviu Napoleon, prof. Lungu Adrian Constantin, maistru Geană Constantin (Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea), părinţii Corasciuc Gavril şi Pomohaci Maria din Marginea, prof. Ţehanciuc Olguţa (Şcoala Gimnazială Clit).

Imaginea alăturată surprinde un moment de la această noapte muzeografică realizată într-un muzeu sătesc.

O activitate asemănătoare se va organiza, cu alţi elevi, tot de la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim”, miercuri, 24 mai, în cadrul activităţilor intitulate „Şcoala altfel”.

 Prof. MAGDALENA COSOVANU 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: