O elevă din Târgu Jiu, câştigătoarea celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”

 Eleva Ioana Toloargă, din clasa a XI-a C, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu, a câştigat Premiul „Matei Vişniec” pentru dramaturgie, oferit de Clubul Rotary Suceava – Bucovina, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”.

Festivitatea de premiere a avut loc joi seara, pe scena Teatrului Municipal Suceava, în cadrul primei ediţii a festivalului „Zilele Teatrului Matei Vişniec”.

Eleva Ioana Toloargă a fost laureată pentru piesa de teatru „Umanitate – A fi om este cel mai dificil lucru. Uneori mă întreb de ce Dumnezeu nu m-a făcut peşte sau munte sau deşert sau ocean sau măcar pasăre”.

„M-am apropiat de literatură cu mult timp în urmă, probabil că prima dată cu adevărat în clasa a V-a, datorită doamnei mele profesoare de limba română, Adriana Săvescu. În clasa a VI-a am participat prima dată la Olimpiada naţională de limba română, dar probabil că apropierea de «cuvânt» s-a făcut încă de la început, de când am rostit prima dată «mama».

Piesa mea nu a vrut să sperie pe nimeni. Chiar dacă tipul uman în sine moare, moartea aceasta va fi urmată cu siguranţă de o înviere. Eu vreau să îi fac pe oameni să «zboare» prin ceea ce sunt şi prin ceea ce scriu” a mărturisit Ioana Toloargă.

Textul tinerei va fi publicat în paginile revistei „Bucovina literară”.

Directorul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a precizat că juriul celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec” a fost format din critici literari, respectiv preşedintele secţiei din România a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Oltiţa Cîntec, prorectorul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Octavian Jighirgiu, şi dramaturgul Matei Vişniec.

Potrivit directorului Teatrului „Matei Vişniec”, primele zece piese rezultate în urma jurizării au fost trimise dramaturgului Matei Vişniec, care a ales cea mai valoroasă lucrare din acest an.

Concursul Naţional de Dramaturgie „Matei Vişniec” este iniţiat de Clubul Rotary Suceava – Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni şi a ajuns anul acesta la a IV-a ediţie, fiind deschis elevilor de liceu din toată ţara. Am avut surpriza că există în continuare tineri care îşi îndreaptă atenţia către acest gen literar, acest gen formidabil care poate să aducă un om care este preocupat de dramaturgie pe cele mai înalte culmi” a spus Carmen Veronica Steiciuc.

La rândul său, dramaturgul Matei Vişniec a mărturisit că una dintre marile sale bucurii este atunci când tinerii încep să scrie teatru.

„În general, când tinerii scriu literatură este un lucru extraordinar, dar când aflu că tinerii scriu teatru şi chiar reuşesc să scrie teatru interesant, e ca şi cum aş preda ştafeta. În această seară, într-un fel, aş dori să predau ştafeta” a spus Vişniec. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: