„Noaptea muzeelor” la Fălticeni

Pentru prima dată la manifestarea desfăşurată la nivel european sub titlul „Noaptea muzeelor” au participat şi trei muzee din municipiul Fălticeni, în urma unui parteneriat încheiat între Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Muzeul Bucovinei. Încă de la debutul programului, sute de oameni, locuitori ai urbei de pe Şomuz, numeroşi suceveni, care au avut transport gratuit la Fălticeni, dar şi vizitatori din alte localităţi aflaţi în trecere s-au îndreptat spre cele trei muzee fălticenene deschise sâmbătă noaptea pentru a descoperi literatura, arta, frumosul şi natura. Aşa cum am aflat de la şefii de secţii de la cele trei instituţii de cultură deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică, Muzeul „Ion Irimescu” a fost vizitat de 670 de oameni, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” a avut în jur de 900 de vizitatori, iar pragul Galeriei Oamenilor de Seamă a fost călcat de aproximativ 400 de persoane.

Muzeul „Irimescu”, cel mai vizitat de adulţi

Oamenii au profitat de faptul că intrarea în unităţile muzeale a fost liberă, dar şi pentru că nu au timpul necesar să îl viziteze în altă zi. Cel mai vizitat de către adulţi a fost Muzeul „Ion Irimescu”, printre cei prezenţi fiind şi mulţi fălticeneni care au precizat că nu au mai intrat în acest muzeu de când a fost renovat, unii dintre ei motivând şi cu faptul că preţul unui bilet (12 lei) nu le-a permis până acum să calce pragul uneia dintre cele mai valoroase colecţii de autor din ţară. Cei mici „au sunat adunarea” în faţa blocului exclamând: „Hai la peştişori, că-i gratis!”. Singuri sau împreună cu părinţii ori bunicii s-au îndreptat spre Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, unde s-au reîntâlnit cu mirajul lumii subacvatice. Nici Galeria Oamenilor de Seamă nu a fost ocolită, însă aici numărul vizitatorilor nu a fost atât de mare, muzeul fiind preferat de iubitorii de literatură, o întâlnire cu numeroasele personalităţi fălticenene sub clar de lună în casa Lovineştilor fiind o raritate.

După cum ne-a informat pr. Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, două autocare au asigurat transportul fălticenenilor, la orele 17.30 şi 21.30, spre Suceava, unde persoanele interesate au putut vizita Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun.

„«Bun venit în artă» este mottoul muzeului nostru şi urarea cu care îi întâmpinăm pe toţi cei care ne vizitează. Ne bucurăm că avem un număr atât de mare de vizitatori, evenimentul a luat amploare, iar «Noaptea Muzeelor» devine din ce în ce mai cunoscută şi la Fălticeni. O parte dintre vizatorii noştri au plecat la Suceava prin intermediul autocarelor puse la dispoziţie de sponsorul nostru şi o parte dintre suceveni au venit la Fălticeni cu autocarele puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean.

Pentru seara aceasta ne-am propus să stăm cu uşa muzeului deschisă până la ora 24,00, pentru a vedea până unde merge curiozitatea şi intenţia fălticenenilor de a vizita muzeul, până la o oră târzie, având în vedere că este prima dată când muzeele fălticenene se pot vizita noaptea. Muzeul pe care îl conduc are şi avantajul că este scos în evidenţă de un excelent sistem de iluminat care îi evidenţiază arhitectura, stârnind curiozitatea mai ales pentru cei care vin pentru prima oară să ne viziteze. Muzeul rămâne o atracţie vie prin acest patrimoniu imens, de o valoare inconfundabilă pe care maestrul Ion Irimescu l-a lăsat urbei fălticenene şi care trebuie pus în valoare” a precizat pr. Teodor Brădăţanu.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor, „Noaptea muzeelor” este un eveniment desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a XIII-a ediţie. Pentru o noapte, muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi aprind luminile şi îşi deschid porţile pentru vizitatori în acelaşi timp. În România, peste 200 de muzee au fost deschise publicului vizitator în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: