Teatru în autobuz pe străzile Sucevei. Radu Catană, unul dintre actorii care au participat la acest proiect:

Ideea este să ai o experienţă revelatoare

Seria de spectacole de teatru mobil în spaţii neconvenţionale din cadrul Zilelor Teatrului „Matei Vişniec” Suceava a început, sâmbătă, cu o reprezentaţie în autobuz a actorului Radu Catană, după un text al dramaturgului Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Nagy.

Pe parcursul călătoriei, actorul a jucat rolul unui personaj nevăzător, profesor de filosofie, care a explicat modul în care filmele americane, începând cu cele de dragoste, de aventuri, seriale şi până la cele de tip western, au avut o influenţă în căderea comunismului, interacţionând cu umor cu publicul din autobuz.

Actorul Radu Catană a declarat pentru News Bucovina că nu este pentru prima dată când are spectacole în spaţii neconvenţionale, dar este o premieră reprezentaţia din autobuz.

El a spus că împreună actorii trupei 8pt performance theatre din Bucureşti a jucat în spectacole desfăşurate în apartamente sau alte spaţii independente, arătând că orice spaţiu poate prezenta un avantaj atât pentru actor, cât şi pentru spectator.

„Mai jucăm în Bucureşti în spaţii neconvenţionale, în apartamente, în orice spaţii pe care le găsim şi le putem folosi, pentru că nu am reuşit să intrăm în alte spaţii mai mari şi atunci ne folosim de spaţii independente” a explicat Catană.

Actorul Radu Catană a dat ca exemplu spectacolul „Casting”, jucat într-un apartament, ce a avut în distribuţie opt actori, la care au participat opt spectatori, iar publicul „a fost purtat” de actori dintr-o încăpere în alta, în care se spuneau texte contemporane, dar şi texte de Shakespeare.

„Erau monologuri foarte puternice, monologuri de tragedie, spuse în spaţii foarte mici, care provoacă atât actorul, cât şi publicul să ia parte la ceva foarte intim” a explicat Catană.

El a adăugat că, de obicei, Shakespeare se joacă în săli mari, ce conferă actorului posibilitatea de a umple spaţiul şi de a fi mai expresiv, în timp ce în spaţiile mici, având spectatorul foarte aproape, actorul nu poate fi la fel de expresiv, contactul vizual între actor şi spectator se realizează la o distanţă mică, iar „lucrul acela intens”, mai ales în cazul tragediilor, trebuie transmis, uneori, la aproape un metru.

„Şi atunci publicul, din câte am perceput noi, e schimbat într-un fel şi aceasta este şi ideea teatrului, să ai o experienţă revelatoare” a spus Catană.

Actorul a mai spus că este pentru a doua oară la Suceava, anul trecut participând la Zilele „Matei Vişniec” cu trupa 8pt performance theatre, cu spectacolul „Cabaretul cuvintelor”, după un text al dramaturgului Matei Vişniec.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a declarat pentru NewsBucovina că debutul reprezentaţiilor de teatru mobil a fost „uşor timid” în ceea ce priveşte numărul spectatorilor, însă pe parcursul zilei de sâmbătă aceste reprezentaţii ale actorilor Radu Catană, Adrian Loghin şi Marina Palii, în regia lui Alexandru Nagy, au avut parte de un public mai numeros, care a apreciat acest gen de spectacole.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: