În aer liber, pe arşiţă şi pe ploaie, la doi paşi de sediul municipalităţii

Cel mai popular club al seniorilor Sucevei

> Ca să intri în el nu ai nevoie de legitimaţie sau cotizaţie, ci doar să te adaptezi condiţiilor şi să te pricepi un pic la şah sau table

Băieţii cărunţi şi ninşi rememorează acea epocă în care, la Suceava, exista clubul de şah din subsol, vizavi de cinematograful „Tineretului”. Era acolo fum gros de „cărpăcior” şi totodată mirosea a creier ars… Dar jocurile de şah, table sau rummy erau în vogă! Au trecut de mult acele vremuri, iar în prezent cel mai popular club de şah al Sucevei este cel din Areni, la o azvârlitură de băţ de sediul Primăriei (sau, dacă vreţi, la o aruncătură de nebun sau de damă), în parcul ce poartă numele sculptorului Vladimir Florea. Loc de mare trecere în zonă – nu numai pentru împătimiţii şahului sau tablelor –, fiindcă în apropiere se află obiective importante: Policlinica – pentru vârstnici; Universitatea – pentru tineri; mai multe magazine – pentru absolut toată lumea (farmacie, de îmbrăcat mirese, articole de uz casnic, second-hand, „alimentară” etc.)

Aşadar, oricine traversează părculeţul „Florea Vladimir”, doar dacă s-ar împiedica de vreun jucător ar însemna că nu l-a văzut! Dar n-am aflat de vreun astfel de incident, aşa că e aproape clar că toată lumea îi vede atât pe campionii şi şalangerii de la mese şi de pe bănci (fiindcă adesea mesele nu-i mai încap!), plus, alături, grămezile neordonate de chibiţi. Oameni care se simt bine în jocul lor şi care altfel s-ar plictisi.

Nu se folosesc în zonă nume, ci doar prenume, porecle; dacă nu-i ştii încă pe nea Costică, nea Nelu, Jimi, Nae sau Gicu, să fii sigur că ei între ei se ştiu perfect, fie că vin acolo, în parc, din preajmă, din Zamca sau din Burdujeni. Vin să joace şi să privească.

Staţi puţin! Se joacă pe tabele, liste, beri, ţigări şi alte chestii. Băieţii care stau în jurul competitorilor ştiu regulile – „şâş” şi faza cu ciorapii.

„Este o metodă de relaxare foarte bună. Ne întâlnim constant şi jucăm relaxat, fără patimă. M-am obişnuit cu acest stil de viaţă şi atunci când plouă sunt trist” a zis veteranul Costică.

La table, fiecare are un ritual particular, suflă-n zaruri, le învârte în mână, le blagosloveşte, pentru că de zar depinde totul. Se joacă „închis”, „desfăşurat”, dar tot de cub depinde, deşi sunt mişcări ascunse de principiu.

Jocul este unul care umple timpul, care este şi important, şi puţin pentru pensionari. Iar ei merită mai mult, nu de alta, dar sunt părinţii şi bunicii noştri pe care îi iubim. Îmi amintesc şi acum că îl rugam pe tatăl meu – băiat fain – să jucăm o carte; accepta, deşi ochii i se închideau de la munca de peste zi.

Trecând de la table la şah, situaţia se complică. Să arunci cele două cuburi e simplu şi spaţiul e limitat, norocul este de bază. La şah, pe cele 64 de pătrăţele, e mai greu. Pensionarii noştri din parcul Policlinicii nu mai văd bine, dar se ambiţionează să se descurce pe mesele din zonă, aşa cum sunt. Sportul minţii, parcă aşa se chema, este unul greu şi trebuie să-ţi foloseşti toate cunoştinţele dacă-l joci. Iar spectatorii sunt selectivi şi se manifestă cu expresii de genul „mută Karpov” sau „dacă nu muţi, în curând se închide la non-stop”.

Viaţa în zona parcului „Florea Vladimir”, adică la Policlinică, este, aşadar, foarte interesantă. Nimeni nu zice mare lucru despre aglomeraţia din zonă, dar chestiunea nu-i aşa simplă. Bătrânii nu au fonduri pentru Prostamol sau alte leacuri care oricum nu ajută, de aceea „fertilizează” tufişurile din zonă, unii dintre ei încercând, intempestiv, să „dizolve” în grabă chiar peretele toaletei ecologice din apropiere.

Se calcă relativ bine în parcul Policlinicii, nu mai sunt capcane, cum erau până acum un an; dar bătrânii noştri (desigur, mai vechi decât parcul), cei de la care cerem sfaturi, chiar merită mai mult!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: