Călătorii gratuite pentru sucevenii cu dizabilităţi

> DGASPC Suceava poartă grija a aproape 21.400 de adulţi şi copii cu handicap

Autorităţile sucevene au în grijă, în prezent, aproape 21.370 de persoane cu handicap. Sunt copii şi circa 19.300 adulţi, fiecare clasat, potrivit suferinţelor, în diferite grade de handicap.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava are în evidenţe 948 de copii încadraţi în gr. I de handicap grav mental sau fizic, cu afecţiuni asociate, respectiv copii care nu se mişcă, nu raţiează, nu văd sau nu aud.

Statistica DGASPC menţionează sprijin de la stat şi pentru 675 de copii cu grad II de handicap (accentuat), dintre care 386 cu handicap mental, dar şi 417 copii cu handicap mediu şi alţi 30 cu handicap uşor.

Statul dă bani copiilor cu handicap şi, amar-ironic, călătorii gratuite. Nicio sumă oferită de stat nu aduce vindecări miraculoase, dar ajută aparţinătorii la întreţinerea acestor copii şi adolescenţi cu suferinţe cronice, fără leac.

Conform informaţiilor furnizate de Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt al DGASPC Suceava, toţi copiii încadraţi în gradul I de handicap din judeţ beneficiază de alocaţia dublă de 200 lei lunar, bugetul complementar în valoare de 106 lei, 12 bilete călătorie pentru copil, plus 12 bilete călătorie însoţitor precum şi de asistent personal sau indemnizaţie de handicap, în valoarea unui salariu minim pe economie.

 Copiii încadraţi în gradul II de handicap beneficiază de 200 lei/lună alocaţie dublă, 79 lei, buget complementar, şase bilete călătorie/ copil, plus şase bilete însoţitor/copil, iar copiii încadraţi în gradul III de handicap beneficiază de 200 lei lunar alocaţie dublă şi 39 lei, buget complementar.

Aproape 8.230 de adulţi din judeţ sunt orbi sau nu se pot mişca

Conform informării DGASPC, nu mai puţin de 19.299 de adulţi, cu diferite handicapuri, sunt în grija statului.

Circa 8260 de persoane sunt încadrate în gradul I de handicap, adică sunt nevăzătoare sau nu se pot mişca.

În gradul II de handicap sunt încadraţi 10124 adulţi, în gradul III de handicap 865 adulţi, în grad IV de handicap 53 de adulţi. Suferinţele lor sunt, deopotrivă, fizice şi mentale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: