După scandalul tezelor înlocuite

Elevii din Salcea şi Plopeni vor susţine evaluarea naţională la alte centre de examen

Inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Suceava, Gabriela Scutaru, a anunţat, vineri, că şcolile din Salcea şi Plopeni nu vor fi desemnate în acest an centre de examen pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a, elevii celor două unităţi de învăţământ urmând a fi arondaţi celor mai apropiate centre de examen pentru susţinerea probelor, transportul lor fiind asigurat.

Scutaru a spus că IŞJ Suceava a luat această decizie în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, în urma incidentului petrecut la examenul din anul 2016.

Ea a precizat că atât conducerile celor două şcoli, cât şi părinţii elevilor din clasa a VIII-a au fost înştiinţaţi cu privire la decizia IŞJ Suceava, fiind trimise adrese către unităţile de învăţământ desemnate centre de examen la care vor fi arondaţi elevii Şcolilor Gimnaziale Salcea şi Plopeni, pentru a organiza sălile de examen şi sistemul de supraveghere video. „Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost o palmă pentru întregul judeţ şi îmi pare foarte rău, pentru că majoritatea şcolilor şi a cadrelor didactice chiar îşi fac datoria. A fost o situaţie pe care mi-o doresc din suflet să nu se mai repete”, a spus Scutaru.

Ea a arătat că, potrivit aceleiaşi metodologii, persoanele care au fost implicate în anumite incidente, precum cel de anul trecut de la Salcea şi Plopeni, nu vor mai face parte din comisiile de examen sau de evaluare pentru o anumită perioadă de timp, iar în şcolile respective nu se va mai organiza examenul de Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a într-un interval de timp cuprins între 1 şi 3 ani, elevii urmând să fie arondaţi altor centre de examen.

Inspectorul şcolar general adjunct a atras atenţia asupra responsabilităţii pe care o au conducerile unităţilor de învăţământ şi cadrele didactice în organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale, subliniind că orice incident trebuie anunţat în timp cât mai scurt comisiilor judeţene ale Examenului de Bacalaureat sau de Evaluare Naţională la clasa a VIII-a, pentru a se lua măsuri rapide, astfel încât să nu fie perturbat examenul.

Reamintim că anul trecut Ministerul Educaţiei a sesizat procurorii după ce Ioan Ştefan Lungu, fiul primarului oraşului Salcea, Ilie Lungu, care ar fi avut note medii la Limba Română, a luat 10 la Evaluarea Naţională, sesizarea iniţială fiind făcută de părinţii altor elevi cărora li s-a părut ciudat ca un elev de 5, 6, 7 să ia nota 10 la proba de limba română.

În urma anchetei, DNA Suceava a dispus în luna decembrie a anului trecut trimiterea în judecată a lui Ilie Lungu pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie Nicoleta Zettel, director al Şcolii Gimnaziale „Cristofor Simionescu” Plopeni, judeţul Suceava, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată, folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (4 infracţiuni din care una în formă continuată), fals material în înscrisuri oficiale (6 infracţiuni, din care una în formă continuată), sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (3 infracţiuni), complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, uz de fals (3 infracţiuni) şi complicitate la uz de fals, precum şi Mihai Gîză, profesor de matematică la Şcoala Gimnazială „Cristofor Simionescu” Plopeni şi consilier local al oraşului Salcea, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la dare de mită (2 infracţiuni), instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, instigare la uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi complicitate la uz de fals.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupţie au stabilit că la începutul lunii iunie 2016, Ilie Lungu a iniţiat un grup infracţional organizat, constituit ulterior împreună cu Mihai Gîză, consilier local al oraşului Salcea şi profesor de matematică la Şcoala Gimnazială „Cristofor Simionescu” Plopeni şi Nicoleta Zettel, director şi preşedinte al Comisiei de organizare a evaluării naţionale de la nivelul aceleiaşi unităţi şcolare, la care au aderat ulterior şi Cătălin Huţu, director al Şcolii Gimnaziale „Aurelian Stanciu” Salcea şi preşedinte al Comisiei de organizare a evaluării naţionale la nivelul aceleiaşi unităţi şcolare, şi inculpata Mariana Raţă, îngrijitoare în cadrul Şcolii Gimnaziale „Cristofor Simionescu” Plopeni şi persoană apropiată a lui Zettel, în vederea fraudării examenului de Evaluare Naţională susţinut la datele de 27 şi 29 iunie 2016.

În aceeaşi perioadă, Ilie Lungu i-ar fi promis lui Gîză că îi va da 200 de lei (parte din suma totală de 1000 de lei) şi sprijin politic pentru accederea soţiei lui Huţu în funcţia de director adjunct în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în schimbul promisiunii lui Gîză că îi va determina pe Huţu şi pe Zettel să-şi încalce atribuţiile de serviciu ce le reveneau în privinţa desfăşurării examenului de Evaluare Naţională, ce urma să aibă loc la datele de 27 şi 29 iunie 2016 la unităţile şcolare menţionate, cu scopul de a obţine fraudarea examenului de către fiul primului menţionat.

În acelaşi context, Lungu şi Gîză ar fi convenit ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărţită în trei, respectiv: câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de Gîză pentru sprijinul acordat.

Ancheta a mai relevat că în cursul lunii iunie 2016, Ilie Lungu, prin intermediul lui Mihai Gîză, le-a promis Nicoletei Zettel şi lui Cătălin Huţu că le va da sumele menţionate anterior şi sprijin politic (pentru menţinerea în funcţii), pentru ca în schimb cei din urmă să îşi încalce atribuţiile de serviciu legate de desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională ce urma să aibă loc la datele de 27 şi 29 iunie 2016, cu scopul de a obţine fraudarea examenului de fiul primului.

În concret, DNA arată că fraudarea examenului a fost realizată prin acţiunile întreprinse de Zettel şi Gîză care au înlocuit tezele reale la limba şi literatura română şi matematică scrise de către fiul lui Ilie Lungu cu alte teze, întocmite de cei doi.

Cei trei au fost ajutaţi în demersul lor infracţional de Huţu, Mariana Raţă şi Marius Grigoraş.

Astfel, fiul lui Ilie Lungu a luat nota finală 9,12 la examenul de Evaluare Naţională (nota 10 la limba şi literatura română şi nota 8,25 la matematică).

În perioada 2013 – 2015, Nicoleta Zettel a înlocuit şi falsificat şi alte teze de examen ale altor cinci elevi care au susţinut examenul de Evaluare Naţională, au mai arătat procurorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: