Sociologul Adrian Botezatu:

Cu calm şi luciditate, trebuie să ne gândim la o reformă locală

> Numărul de aleşi locali este acum cât cel a medicilor sau al jandarmilor

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu consideră că se impune o reformă a administraţiei publice locale, arătând că sunt prea multe localităţi, din care marea majoritate au sub 5000 de locuitori, iar numărul de aleşi locali se ridică în ţară la circa 50.000, în condiţiile în care în ţară sunt 55.000 de medici sau 60.000 de jandarmi, iar la fiecare ales local sunt patru cadre didactice.

Botezatu a explicat că în România, cu o populaţie de 22 milioane de locuitori, sunt 2.859 de comune, în timp ce în Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, sunt 1.589 comune.

„România are 40.000 de consilieri locali şi judeţeni. Şi cu primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, numărul acestora se ridică la circa 50.000 de aleşi locali. E o armată” a spus Botezatu.

El a adăugat că, spre comparaţie, potrivit datelor oficiale, în anul 2014 în ţară erau 60.000 de jandarmi şi 55.000 de medici, dar şi circa 200.000 de cadre didactice, ceea ce înseamnă că la fiecare ales local sunt patru cadre didactice.

„Trebuie să ne gândim cu calm şi cu luciditate la o reformă locală. Poate avem prea multe comune, prea multe localităţi, prea mult efort bugetar într-o zonă ineficientă, având în vedere că peste 70% din comunele din judeţul Suceava şi din România au sub 5000 de locuitori. Bănuiesc că dacă s-ar face o altă organizare acele eforturi bugetare şi umane pot fi redirecţionate pentru mai mulţi jandarmi, poliţişti, mai mulţi medici, mai mulţi profesori” a spus Botezatu.

El a adăugat că, în judeţul Suceava, 85% dintre comune au sub 5.000 locuitori, jumătate dintre comune au sub 3.000 de locuitori, iar 20% au sub 2.000 de locuitori.

„Judeţul Suceava are cea mai mare populaţie rurală din ţară şi cel mai mic indice de dezvoltare demografică a centrului administrativ judeţean din ţară alături de judeţul Vaslui, fiind de 15%. Adică municipiile Suceava şi Vaslui reprezintă 15% din populaţia judeţelor respective, în comparaţie cu municipiul Galaţi, care reprezintă 47% din populaţia judeţului Galaţi, municipiul Iaşi unde locuieşte 38% din populaţia judeţului Iaşi sau municipiul Botoşani care are 26% din populaţia judeţului Botoşani” a mai spus sociologul sucevean.

El a mai arătat că România, cu o populaţie de 22 milioane de locuitori, are 41 de judeţe, în timp ce Polonia, cu o populaţie de 38 milioane de locuitori, are 16 voievodate, iar Germania, cu 80 milioane de locuitori, are 16 landuri, sau Austria, cu 8,7 milioane de locuitori, are nouă landuri. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: