Ministrul Sănătăţii, la Fălticeni:

Peste 100.000 de doze de vaccin ROR au fost trimise în teritoriu

> DSP Suceava a primit 2.390 de doze

 Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Fălticeni, că au fost deja trimise în teritoriu 109.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

El a spus că urmează să fie achiziţionate alte 10.000 de doze de vaccin ROR, care au fost adunate de la depozitele din ţară.

„Am identificat o cantitate de 300.000 de doze, iar între timp şi celălalt producător s-a mobilizat, pentru că noi am făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să mobilizeze resurse de vaccin în România, de vreme ce epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Ştim foarte bine, epidemia nu are graniţe, nu stă la frontieră să-şi prezinte paşaportul. Rujeola poate trece şi în ţările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat şi au mobilizat stocuri alocate altor ţări europene pe care le-au adus spre România. Noi, în momentul de faţă, suntem în procedură să le achiziţionăm” a explicat ministrul.

Bodog a mai anunţat că s­a constituit un comitet interministerial, pe care îl coordonează, şi care va analiza toate modificările legislative şi toate procedurile, astfel încât să nu se mai ajungă într-o asemenea situaţie.

În anii anteriori nu s-au făcut contracte pe termen lung

„S-a ajuns la această situaţie din cauza faptului că în anii trecuţi nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi, toate contractele pe care le facem, le facem pe o perioadă de 4 ani, cu specificarea foarte clară contractuală a cantităţilor, aşa încât firmele să ştie că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze” a precizat Bodog.

El a adăugat că vaccinul nu este un medicament care se produce în două sau trei săptămâni sau o lună de zile, precizând că sunt procedee care pot dura 30 de luni sau 40 de luni, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure şi o predictibilitate pentru producător.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc de minim 6 luni.

„Aceste stocuri au rolul de a asigura România, copiii din România că, în situaţii de epidemie, Doamne fereşte, suntem pregătiţi să acţionăm” a spus Bodog.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat, vineri, într-un comunicat de presă, că a primit 2390 de doze de vaccin ROR, acestea urmând a fi distribuite medicilor de familie de pe teritoriul judeţului Suceava.

„Reamintim că acest vaccin oferă protecţie împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, iar vârsta recomandată pentru efectuarea acestui vaccin este la 12 luni şi la 5 ani”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: