O întâlnire de neuitat

În cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi în fiecare an de studii au loc diverse întâlniri interesante cu scriitorii bucovineni, majoritatea absolută dintre ei fiind absolvenţi ai universităţii noastre, cu diverse personalităţi ale vieţii literare şi ştinţifice din Ucraina.

De astă dată oaspetele studenţilor de la Catedra de Filologie română şi Clasică a Facultăţii, în ziua de miercuri 10 mai 2017, a fost prozatorul şi traducătorul Grigore Crigan, licenţiat al Facultăţii cernăuţene, dar şi un binecunoscut ziarist de sub pana căruia au ieşit mii de articole, interviuri, cronici, comentarii, reportaje publicate în cel mai important ziar de limba română din regiunea noastră „Zorile Bucovinei”, unde Grigore Crigan a lucrat câteva decenii la rând.

Întâlnirea a fost moderată de către doamna profesoară Lora Bostan, care a vorbit şi a scris în volumele editate împreună cu regretatul ei soţ, academicianul Grigore Bostan, în mai multe rânduri despre calea de creaţie a oaspetelui nostru. În cazul dat, ea s-a oprit în mod special la debut, „Vornicul Miron”, precum şi la celelalte nuvele şi povestiri incluse în volumele „Casa cea nouă”, „De ce ne iubesc femeile”, ca şi la cele două volume de publicistică, de cea mai înaltă calitate, „Cea mai curată lacrimă a noastră”, „Zoriştii” şi „Cu sufletul pe buze”.

Despre creaţia lui Grigore Crigan au vorbit şi scriitorul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iniţiatorul întâlnirii, tânăra poetă Doina Staric, redactor-şef al ziarului „Concordia”.

Timpul rezervat întâlnirii cu Grigore Crigan a trecut pe neobservate şi datorită întrebărilor pe care le-au adresat scriitorului oaspete dna conf. univ. dr. Felicia Vrânceanu, studentele Adriana Lupu, Ana-Cristina Tărâţeanu, Dan Ursuleac, Andriana Cudric ş.a. şi, desigur, datorită răspunsurilor sincere, ingenioase şi instructive ale Domniei Sale, destăinuirilor făcute.

Credem că asemenea întâlniri binevenite, contribuind la extinderea orizontului cultural al studenţilor, dar şi a unei legături mai strânse a scriitorilor bucovineni cu cititorii lor.

NICOLAE HAUCA

Cernăuţi

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI