Cu sprijin de la Egger

Salvaţi Copiii România a dotat maternităţile din Rădăuţi şi Gura Humorului cu aparatură medicală în valoare de 46.000 euro

Echipamente medicale în valoare de 46.260 de euro, printre care o masă de reanimare cu modul de resuscitare, un ecograf pediatric, un incubator şi un monitor de funcţii vitale, au fost donate, joi, Spitalului Municipal Rădăuţi şi Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, prin programul de combatere a mortalităţii infantile al Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Este cea de­a cincea dotare pe care organizaţia o realizează în judeţul Suceava, judeţ în care rata mortalităţii infantile este de 10,1 la mia de copii născuţi vii, faţă de 8 la mie, media pe ţară în 2015. Achiziţia echipamentelor medicale a fost posibilă cu sprijinul companiei Egger.

În cei 6 ani de când Salvaţi Copiii derulează amplul program de reducere a mortalităţii infantile – rata acesteia plasând România pe primul loc din Uniunea Europeană –, au fost dotate şi maternităţile din Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Vatra Dornei, precum şi cabinetul medical din Pătrăuţi, cu echipamente în valoare totală de 52.000 de euro.

„Când am pornit pe acest drum al combaterii mortalităţii infantile nu am intuit adevărata dimensiune a fenomenului. Pe teren, am înţeles câtă nevoie este de dotarea maternităţilor, pentru că mulţi copii născuţi prematur nu supravieţuiau în lipsa aparaturii medicale care să îi ajute.

De aceea, nu ne-am oprit şi am dezvoltat programul în întreaga ţară. Este crucial să ajungem în toate maternităţile care au nevoie de sprijin şi, în strâns parteneriat cu medicii, nişte medici extraordinari, lucrăm zi de zi pentru identificarea vulnerabilităţilor şi apoi a fondurilor necesare dotărilor” a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Astfel, medicii de la Spitalul Municipal Rădăuţi, care au îngrijit anul trecut 75 de prematuri, dintre cei 1.213 de copii născuţi aici, vor avea la dispoziţie aparatură medicală indispensabilă salvării copiilor născuţi înainte de termen: o masă de reanimare cu modul de resuscitare, un ecograf pediatric şi un bilirubinometru, a căror valoare se ridică la 32.000 de euro.

Dr. Andreea Melinte, şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Rădăuţi, a explicat necesitatea ca medicii să aibă la îndemână tot instrumentarul medical fără de care supravieţuirea prematurilor ar fi problematică: „Fiecare moment este preţios atunci când vine vorba despre un nou-născut, mai ales dacă acesta este născut înainte de termen. Prematurul îţi poate oferi oricând surprize neplăcute. Atunci când se ridică problema unei reanimări şi a stabilizării unui nou-născut prematur, în afara unei echipe medicale eficiente, un rol primordial îl ocupă şi aparatura de care aceasta dispune”.

„O masă radiantă performantă, care poate asigura temperatura pe toata durata reanimării, dotată cu modul de resuscitare modern, prin care pot fi monitorizate presiunile de ventilaţie şi concentraţia de oxigen administrate, este esenţială pentru supravieţuirea unui nou-născut prematur” a adăugat medicul.

Mai mult, a explicat dr. Andreea Melinte, prematurii, mai ales cei care au o greutate foarte mică la naştere, pot prezenta complicaţii neurologice care ar putea trece neobservate dacă maternitatea nu dispune de un ecograf. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: