Nefiind specific pentru această cultură

Judeţul Suceava este invadat de roşii importate

> La APIA nu sunt înregistrate cereri de acordare a ajutorului de minimis pentru cultivarea de tomate în solarii sau sere

> În pieţe se găsesc roşii din sudul ţării, dar acestea au şi preţuri duble faţă de cele din Grecia

La uşile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava nu a bătut niciun fermier care să ceară ajutorul financiar pentru cultura de roşii, sprijin financiar introdus în premieră în 2017. Eugen Mogoş, directorul executiv al Centrului Judeţean al APIA, a declarat că în această parte a ţării nu există condiţii prielnice pentru dezvoltarea acestei culturi, în timp ce suprafeţele cultivate în spaţii protejate sunt mici, neîncadrându-se în cerinţele impuse pentru aprobarea respectivului sprijin. Pe de altă parte, se constată că, de regulă, judeţul este invadat de roşiile de import, în această perioadă pe piaţa suceveană făcându-şi loc şi tomatele din sudul ţării.

„Deja au apărut roşiile din Galaţi, care evident sunt mult mai gustoase decât de cele din Grecia, dar au şi preţuri duble” reliefează Eugen Mogoş, precizând că mai bune şi mai gustoase sunt roşiile din grădinile agricultorilor suceveni, însă acestea vor apărea mai târziu, dată fiind şi vremea nefavorabilă din primăvara în curs. În Piaţa Mică din Suceava, spre exemplu, 1 kg de roşii greceşti se vinde cu 6-7 lei, în timp ce 1 kg de tomate din Galaţi poate fi cumpărat cu 11-14 lei.

O vânzătoare din Piaţa Mare ne-a declarat că roşiile româneşti sunt mai scumpe, însă şi munca depusă pentru obţinerea lor este pe măsură.

„Cineva de la oraş spunea că nu e mare lucru să faci roşii: pui sămânţa şi gata. Însă nu ştie cât de mult costă să ţii un solariu, să munceşti de dimineaţă până în noapte, să aştepţi roşiile să crească şi să se coacă. Viaţa la ţară e grea, iar bunul se face şi mai greu” a spus interlocutoarea noastră.

Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă de cele puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie dovedită cu documente justificative. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi, valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, beneficiarul urmând a primi banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate – întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale –, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: