Euro atinge un maxim al ultimilor patru ani şi jumătate

Chiar dacă economia românească duduie, faptul că ea se bizuie mai mult pe consum, care la rândul său este stimulat de politica fiscală şi salarială a guvernului PSD – ALDE, a redus semnificativ încrederea investitorilor în leu.

De altfel, aceştia au fost „stimulaţi” şi de observaţiile guvernatorului Mugur Isărescu, care consideră că nu există prea mult spaţiu de apreciere pentru leu.

La aceasta se adaugă nemulţumirile de pe pieţele internaţionale referitoare la prestaţia preşedintelui Donald Trump. Reformele economice promise în campania electorală sunt aproape inexistente, iar numărul gafelor politice se înmulţeşte aproape zilnic. De altfel, celebrele case de pariuri din Marea Britanie îi dau preşedintelui american doar 45% şanse de a rămâne în funcţie.

Finanţele s-au împrumutat ieri cu 500 milioane lei pentru o scadenţă de 3 ani, la un randament mediu de 1,86% pe an, în scădere faţă de ultima licitaţie din aceeaşi emisiune, în timp ce cererea băncilor a fost de 1,84 miliarde lei.

Un astfel de succes echivalează de obicei cu o apreciere a leului. Nu a fost cazul ieri, când cursul a crescut de la 4,5539 la 4,5729 lei, nivel maxim începând cu data de 24 octombrie 2012.

Euro a depăşit pragul de 4,56 lei încă de miercuri după-amiază, iar tranzacţiile de ieri s-au realizat între 4,566 şi 4,577 lei, cu cotaţii la ora 14 de 4,568 – 4,571 lei.

Reamintim că euro a depăşit în urmă cu 5 ani pragul de 4,6 lei, dar apoi s-a cantonat în culoarul 4,35 – 4,55 lei.

După scăderea de miercuri la 4,1039 lei, nivel minim începând cu noiembrie trecut, cursul dolarului a urcat la 4,1140 lei, în timp ce acesta a fluctuat între 4,08 şi 4,119 lei.

Neîncrederea în dolar a provocat creşterea cererii de monedă elveţiană care s-a apreciat la 1,088 – 1,093 franci/euro, astfel că media ei a urcat de la 4,1712 la 4,1971 lei.

Pe pieţele internaţionale perechea euro/dolar continuă să crească, atingând un maxim de 1,1172 dolari, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie.

Reamintim că, la începutul lui ianuarie, când încrederea în Donald Trump a atins un vârf, dolarul s-a apreciat faţă de euro la un maxim al ultimilor 14 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: