Dr. Toma Roman Jr., ieri, la USV:

Abia în următorii 15-20 de ani vom avea „o clasă economică de bogaţi relativ cinstiţi”

> La conferinţa pe care a susţinut-o ieri la Suceava, a fost prezent şi antropologul Claude Karnoouh

 Prezent ieri la Universitatea „Ştefan cel Mare”, unde a susţinut conferinţa „Etică şi economie în România post-comunistă”, Toma Roman Jr., doctor în istoria economiei şi jurnalist, a declarat că, la ora actuală, în România există „şansa formării unei clase de întreprinzători care, dacă joacă după anumite reguli, pot face avere în mod legal”. El este de părere că, în prezent, „există mari defecţiuni” în legislaţia românească, în economia românească, că sistemul, în general, este „îngrozitor de birocratic şi întreţine o clientelă de angajaţi ai statului”, fiind foarte greu pentru un om cu iniţiativă şi idei să-şi dezvolte o afacere în bune condiţii. „Dacă se va umbla la legislaţie şi se va face o legislaţie mai elastică, mai puţin birocratizată, mai eficientă cred că avem şansa ca, în următorii 15-20 de ani, să avem o clasă economică de bogaţi relativ cinstiţi, nu ce a fost până acum”.

Toma Roman Jr. a explicat că alte ţări fost comuniste, precum Cehia, Polonia, Ungaria, sunt cu „jumătate de barcă” înaintea noastră în ce priveşte dezvoltarea economică, întrucât au fost mult mai deschise investiţiilor străine, în timp ce în România a existat o întârziere economică mare.

Conferinţa de ieri a fost a doua din ciclul celor 12 propuse de Parohia ortodoxă română „Sf. Simion” din Suceava, prin pr. paroh Constantin Ciupu, organizate în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Geografie de la USV. De altfel, evenimentul de ieri a fost deschis de decanul acestei facultăţii, prof. univ. dr. Vasile Efros, care a spus că tematica este „extrem de interesantă”, având în vedere că sunt „aspecte care se întâlnesc în tot spaţiul est-european, în ţările foste comuniste”.

Întâlnirea a devenit interactivă imediat după încheierea prezentării invitatului, în sală aflându-se oameni de afaceri, universitari, politicieni care au intrat în dialog deschis şi îndrăzneţ cu invitatul, cu idei bine susţinute. De asemenea, a fost prezent Claude Karnoouh, antropolog şi sociolog francez, care a locuit timp de 15 ani în România, considerat „un critic acerb al intelectualităţii române de dreapta şi al curentului anticomunist din România”.

Pr. Constantin Ciupu ne-a precizat că următoarele două conferinţe din acest an vor avea loc la toamnă. În octombrie va fi invitat Şerban Ghinoiu, doctor în comunicaţii şi tehnologia informaţiei, iar la sfârşitul lunii noiembrie va conferenţia Nicolae Ulieru. Pr. Ciupu a mai spus că aceste conferinţe se vor întinde pe parcursul a trei ani, temele fiind alese pentru „a stârni emulaţii, dialog” şi propuse ca „un exerciţiu didactic şi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!