Atacurile cibernetice din ultima perioadă îi pun în gardă pe poliţiştii suceveni

> La nivelul IPJ Suceava se desfăşoară campania de informare privind siguranţa pe internet şi criminalitatea informatică intitulată „Siguranţa online”

 Campania se desfăşoară la nivel judeţean, atât în mediul urban, cât şi rural, până la finele lunii viitoare, propunându-şi „informarea tinerilor cu privire la pericolele generate de navigarea nesupravegheată pe internet, vulnerabilităţile reţelelor de socializare şi consecinţele în plan juridic şi personal”, după cum se arată într-un comunicat al IPJ Suceava. De asemenea, un obiectiv al campaniei este „cel de a sensibiliza toţi factorii cu atribuţii pentru implicarea în abordarea şi gestionarea fenomenului şi responsabilizarea părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la rolul acestora în dezvoltarea tinerilor”.

Majoritatea activităţilor şi acţiunilor de informare au fost concentrate către grupul-ţintă, reprezentat de copii şi adolescenţi, dar şi către părinţi, fără a fi uitate persoanele juridice care utilizează sisteme informatice, în vederea prevenirii deficienţelor generate de viruşi informatici şi atacuri cibernetice.

Mii de atacuri informatice au avut loc în ultima perioadă

Campania se derulează după ce, de la finele săptămânii trecute, computere din aproape 100 de ţări, inclusiv România, au fost afectate de o ameninţare de tip ransomware denumită „WannaCry”. Zeci de mii de atacuri informatice au fost raportate până acum. De aceea este recomandat să actualizaţi sistemele de operare întrucât ransomware-ul nu poate compromite sistemele de operare cu actualizările la zi. Malware-ul (Virusul) se propagă prin intermediul unor mesaje de tip e-mail care conţin ataşamente şi link-uri maliţioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială (phishing) pentru a determina utilizatorii să le acceseze. Odată infectat un calculator dintr-o reţea, virusul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia şi să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. După infectarea cu virusul respectiv şi criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 de dolari americani pentru decriptarea acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: