Premiul I pentru trupa „Birlic” din Fălticeni

Trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni a câştigat premiul I şi premiul special pentru cea mai bună direcţie tehnică la Festivalul naţional de artă dramatică pentru liceeni „Radu Stanca”, desfăşurat la Sebeş, judeţul Alba, în perioada 12 – 14 mai. Este pentru al doilea an consecutive când fălticenenii se întorc acasă cu premiul I, anul trecut ei impresionând juriul cu spectacolul „Despre amor, omor şi umor” din „Povestea vorbei” de Anton Pann, în regia lui Ovidiu Cuncea.

Trupa de teatru din urbea de pe Şomuz, formată din elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, coordonatori pr. Liviu Mihăilă, prof. Gheorghe Dascălu, a evoluat sâmbătă, 13 mai, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Radu Stanca”, în spectacolul „Harap Alb”, o adaptare în regia lui Ovidiu Cuncea, după basmul scriitorului Ion Creangă. În finala festivalului au fost şase trupe de teatru ale elevilor. Aflăm că, jucate în registru comic sau grav, spectacolele prezentate au dezvăluit uimitoare resurse de talent şi sensibilitate fiind răsplătite cu aplauzele publicului-spectator şi cu premii de juriu.

Alături de fălticeneni au evoluat trupe de teatru din Braşov, Sebeş, Bucureşti, Mangalia şi Mingir (Republica Moldova). Performanţele artistice ale actorilor care, pentru câteva zile, au lăsat uniforma de licean pentru a îmbrăca costumele de scenă au fost evaluate de un juriu prezidat de distinsa actriţă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti Adriana Trandafir. Alături de ea, s-au aflat Rareş Tileagă, critic de teatru şi film, Alexandru Malaicu, actor la Teatrul de Stat „Radu Stanca” din Sibiu.

„Aş vrea să mulţumesc profesorului humorean Gheorghe Solcan pentru textul adaptat după Ion Creangă în proporţie de 80%, regizorului, actorului şi bunului prieten al birlicilor Ovidiu Cuncea şi acestor minunaţi liceeni care, în lipsa unui spaţiu pentru repetiţii, fac performanţă pe scenă” a declarat pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

În perioada 23-27 mai, trupa „Birlic” este invitată la Festivalul internaţional de teatru de la Chişinău, ca trupă ce reprezintă adolescenţii din România. La fel ca deplasarea la cele două festivaluri de săptămâna trecută, de la Roman şi Sebeş, şi în Republica Moldova „birlicii” se bazează pe sprijinul Asociaţiei „Fălticeni Cultural”. (I.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: