O majoritate de guvernământ contra unei majorităţi tăcute

E fotografia de moment a politicii româneşti. Consecinţă a oportunismului, mai bine zis a fripturismului, care a alterat fibra morală a mai tuturor aleşilor, diriguitorii noştri nu se mai poziţionează în funcţie de programele, fie de stânga, fie de dreapta, cu care au câştigat alegerile, ci în funcţie de propriile interese, mai întâi personale şi apoi de partid. Alegătorii au fost buni doar de dat votul. De demonstrat.

Şi cum Puterea actuală are şi pâinea, şi cuţitul, Opoziţia parlamentară aproape că nu contează: UDMR face ca de fiecare dată pasul spre beneficiile guvernării întrucât are de gestionat administrativ situaţia judeţelor unde e etnic-majoritară, iar PMP a schimbat macazul după alegeri, trecând de partea celui mai tare, în speranţa că îi va scăpa de condamnări pe „oamenii” lui Traian Băsescu.

Ceea ce au uitat liderii majorităţii de guvernământ este că, mătrăşind prin diverse subterfugii Opoziţia parlamentară, se va naşte, ca de fiecare dată în astfel de situaţii, o opoziţie mult mai greu de controlat, aceea a străzii. Iar strada a ajuns foarte repede să controleze ea însăşi decizia politică a actualei majorităţi parlamentare în cel puţin două cazuri: OUG 13 şi Legea Graţierii.

Mulţimile din stradă au găsit o cale eficientă de atac: cu toate eforturile Puterii de a contracara efectele protestelor, declarate din capul locului apolitice, au pus stăpânire pe reţelele de socializare prin care îşi transmit cu mare rapiditate mesajele, iar o bună parte a mediilor autohtone relatează evenimentele bine pregătite ca imagine şi impact. În plus, agenţiile de presă internaţionale, UE şi liderii săi, o serie de ambasadori i-au susţinut, făcându-i pe guvernanţi să abandoneze ruşinos acţiunile împotriva statului de drept. Nu se ştie pentru cât timp.

De ceea ce se temeau liderii PSD – ALDE, tocmai aceea s-a şi întâmplat: Guvernul Grindeanu şi social-democraţii sunt izolaţi pe scena politică europeană, ba chiar sunt nefrecventabili, iar socialiştii europeni nu-şi ascund intenţia de a-i scoate din rândurile lor pe pesedişti. Or, în aceste condiţii, partidul se vede lipsit de influenţă externă, iar România are numai de pierdut la nivel de decizie în UE şi pe plan internaţional.

În schimb, Opoziţia tăcută a celor ce au absentat la votul din decembrie, dar bine reprezentaţi prin vocea şi acţiunile „străzii”, a câştigat bătălia mediatică: imaginile demonstranţilor din Piaţa Victoriei fac în continuare înconjurul lumii, iar modelul protestelor româneşti a devenit caz-şcoală. Condiţii în care nici nu mai e nevoie de 600.000 de participanţi, ci doar de un simplu zvon că iar vor avea loc proteste pentru ca Puterea să cedeze.

Că guvernarea actuală nu şi-a reglat decizia în funcţie de pulsul străzii, nici de doleanţele populaţiei este tot mai clar. Fiindcă a câştigat alegerile din toamnă manipulând cu un program ultrapopulist, ne-am fi aşteptat ca eradicarea sărăciei şi îmbunătăţirea serviciilor publice să beneficieze totuşi de prioritate. Când colo, asistăm la rezolvarea intereselor penale ale câtorva lideri şi mituirea populaţiei în vederea viitoarelor alegeri.

Fără a-şi da seama că această situaţie s-ar putea perpetua, Opoziţia parlamentară alcătuită din PNL şi USR nu e în stare să-şi asume obiectivele „străzii”. De ce? Ambele cică sunt împiedicate de discuţii interne şi de alegerea noilor conduceri. Explicaţia însă nu ţine: de obicei în congresele de alegeri partidele se poziţionează şi politic, iar actualmente a te poziţiona în altă parte decât alături de tendinţele mulţimilor este un act de sinucidere politică. Iar timpul nu mai are răbdare.

Adevărat e că vocea Opoziţiei răzbate cu mare greutate din pricina blocajului mediatic. Un blocaj de aceeaşi factură ca în perioada guvernării Năstase, căci pentru PSD controlul spaţiului public e ideal politic. Se guvernează după principiul consacrat: „un partid avem şi-o ţară” în frunte cu un singur tovarăş lider suprem, iar televiziunile sunt cureaua de transmisie a social-democraţilor. Cu care, însă, majoritatea tăcută nu poate fi înfrântă. Q.e.d.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: