Generalul de brigadă (r.) Marius Dumitru Crăciun a primit simbolul recunoştinţei fălticenenilor

 În după-amiaza zilei de luni, 15 mai, CL Fălticeni a acordat titlul „Cetăţean de onoare” generalului de brigadă (r.) Marius Dumitru Crăciun. Evenimentul a umplut sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni, prieteni, cunoscuţi, rude, foşti colegi de şcoală generală sau liceu ca şi cadre militare din armată şi jandarmerie participând la acest moment emoţionant.

În vârstă de 56 de ani, generalul de brigadă (r.) dr. Marius Dumitru Crăciun a condus între anii 2009 – 2016, Componenta de Operaţii speciale din cadrul Direcţiei Informaţii Militare. Anterior, Crăciun a fost şeful cercetării şi şef de stat major la Batalionul 495 Misiuni speciale / Brigada 2 Paraşutişti, comandantul Batalionului 64 Paraşutişti, ofiţer internaţional de stat major în Celula Coordonarea Parteneriatului pentru Pace NATO şi şeful echipei observatori militari ONU în Congo.

Decizia deliberativului local a fost luată în unanimitate, fiind un mod de exprimare a recunoştinţei locuitorilor urbei de pe Şomuz pentru tot ceea ce a făcut generalul Marius Dumitru Crăciun sub culorile drapelului, pentru contribuţia adusă la crearea unei imagini pozitive a paraşutismului militar şi a armatei române în străinătate.

„Este un moment foarte emoţionant astăzi, la Fălticeni, pentru care mulţumesc celor prezenţi şi celor care au contribuit la tot ceea ce înseamnă acest eveniment, prieteni ai dlui general, colegi, familie. Studiind CV-ul dvs. am observat lucruri pe care fălticenenii trebuie să le ştie, pentru că ne-aţi reprezentat cu cinste atât în ţară, dar mai ales în străinătate. În numele meu personal şi al colegilor din CL vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru municipiul nostru” a spus primarul Cătălin Coman.

Salutul camaraderesc al foştilor subordonaţi din teatrele de operaţii

Un laudatio a fost rostit de lt.-col. (rez.) Marian Onofrievici, care a spus că Marius Dumitru Crăciun face parte dintre cei despre care întotdeauna s-a vorbit cu mult respect şi admiraţie, evoluţia sa fiind legată în mod direct de aviaţia militară şi în mod deosebit de paraşutism. Cariera şi activitatea profesională a generalului Crăciun a fost tumultuoasă şi plină de evenimente, multe plăcute, dar şi unele neplăcute…

„Pe lângă împlinirile şi realizările personale, aţi reuşit să inspiraţi şi să ajutaţi alţi oameni să-şi îndeplinească scopurile lor profesionale, aţi reuşit să conduceţi şi să mobilizaţi camarazii şi oamenii din jur pentru a crea coeziunea şi unitatea de acţiune subordonate unor ţeluri mari, chiar dacă viaţa şi condiţiile au fost uneori potrivnice. Pentru ce aţi făcut, vă rog să primiţi prin intermediul nostru salutul camaraderesc al foştilor subordonaţi aflaţi la pregătire sau în teatrele de operaţii pe diferite meridiane ale lumii şi mulţumirile noastre pentru sprijinul permanent de care ne-am bucurat de-a lungul perioadei în care v-aţi aflat la cârma forţelor pentru operaţii speciale” a spus lt.-col. Marian Onofrievici.

Comandantul singurei unităţi de paraşutişti din armata română, prezent la Fălticeni

Pentru col. dr. Doru-Constantin Tocilă, comandantul Unităţii Militare nr. 01983 Bacău, a fost o onoare să răspundă invitaţiei administraţie locale fălticenene spre a fi părtaş la un eveniment deosebit din viaţa generalului Crăciun, primul comandant de unitate al distinsului colonel.

„În urmă cu 21 de ani, când păşeam pe porţile Unităţii Militare 1842 Titu – Boteni, l-am întâlnit pe dl maior Crăciun şi, dintr-o privire şi un sfat, am înţeles că a dorit să-mi deschidă un drum strălucit, un drum pe care vreau să îl transmit celor care vin după mine. Cuvintele exprimă foarte puţin sentimentele şi aprecierea noastră. În calitate de comandant al singurei unităţi de paraşutişti din armata României şi ca fost discipol al dlui general de brigadă vreau să-i mulţumesc din suflet, să-i adresez cele mai sincere şi calde urări din partea noastră, a paraşutiştilor şi a colegilor din forţele pentru operaţii speciale, şi să fie convins că întotdeauna va fi în sufletul nostru, iar ceea ce dumnealui ne-a transmis şi învăţat va fi dus mai departe şi perfecţionat până la excelenţă. Vă mulţumim domnule general!” a fost mesajul col. doctor Doru-Constantin Tocilă.

„Numele nostru, cunoscut în întreaga lume, mai puţin la Fălticeni”

Prof. univ. dr. Rumelia Koren, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, a venit din Israel pentru a participa la acest eveniment.

„Pentru mine, Marius nu este domnul general, este copilul pe care l-am văzut la câteva ore după naştere, fiind vecini. El a crescut sub ochii mei şi sunt mândră că a ajuns unde a ajuns. Şi poate că nu este semnificativ pentru alţii, dar, pentru noi, care ne considerăm rude fără a fi de sânge, mă bucur că am putut să ducem mai departe ceea ce am învăţat la Fălticeni, modul cum a fost educaţi, reuşind ca numele nostru să fie cunoscut în întreaga lume, poate mai puţin la Fălticeni. Trebuie să-l felicităm pe Marius pentru performanţa la care a ajuns şi consider că noi, cei care suntem «laici» în ale artei militare, nu putem aprecia înălţimea la care a ajuns, însă înţelegem că performanţele lui despre care se vorbeşte, dar şi cele despre care nu se poate vorbi vor fi modele pentru generaţiile următoare de militari.

Prima zi de şcoală alături de colegi şi doamna învăţătoare

Un alt moment emoţionant a fost prezenţa în sala de şedinţe a înv. Maria Irimia şi a colegilor din gimnaziu. Ea a rememorat aspecte din urmă cu 50 de ani, când Marius Crăciun a păşit pragul gimnaziului „Nicu Gane”, în prima zi de şcoală, alături de „25 de ochişori frumoşi” care priveau „cu spaimă, curioşi, timizi”.

„Au trecut anii, aceşti copii au învăţat şi au ajuns ingineri, profesori, ofiţeri. Ştiam de atunci că pe acea serie de copii mă pot baza şi că vor ajunge departe. Şi aşa a fost. Mă bucur când aud de succesele lor şi mă întristez când aud de eşecurile lor. Dar aşa este viaţa, trebuie să luptăm pentru a învinge.

Marius a fost un copil cuminte, frumos, ordonat şi nu mai ştiam nimic despre el. Anii au trecut, eu am îmbătrânit, în urmă cu câţiva ani am aflat de frumoasa sa carieră în armata română şi mult m-am bucurat de succesul lui, dar şi a altor copiii din acea promoţie” a spus înv. Maria Irimia.

„Cei 7 ani de acasă plus următorii 8 ani m-au creat ca om, ca cetăţean al acestei ţări”

În cuvântul său – după prezentările făcute de mai mulţi colegi şi profesori şi după votul dat de consilierii locali – generalul Crăciun a mulţumit pentru titlul acordat, spunând: „Nici când am semnat la căsătorie nu am fost aşa de emoţionat”.

„Sunt extrem de onorat că oraşul în care m-am născut recunoaşte o parte din activitatea pe care eu am desfăşurat-o pentru ţară. Dacă datorez ceva este că cei 7 ani de acasă cu părinţii, plus următorii 8 ani m-au creat ca om, ca cetăţean al acestei ţări. Colegii de la «Nicu Gane», prietenii şi vecinii de la bloc, părinţii, învăţătorul şi profesorii de excepţie pe care i-am avut au avut un rol deosebit” a spus generalul Crăciun.

Marius Dumitru Crăciun a prezentat, cu ajutorul imaginilor, cele mai importante momente din viaţa sa, începând cu părinţii, prietenii din copilărie, anii de şcoală primară şi gimnazială, perioada petrecută la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare”, „unde am învăţat carte, am învăţat să rezist, să mă adaptez şi cel mai mult şi mai mult m-a învăţat unde să caut informaţia de care am nevoie. Biblioteca a fost prietenă, am citit foarte mult. O instituţie care m-a călit din punct de vedere psihic pentru că am rezistat 32 de ani de căsnicie este Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Infanterie unde zilnic băgam 10 – 20 km, ne stresau psihic, aproape la fel ca şi în căsnicie. După 1982 am ieşit tânăr locotenent şi am nimerit într-o unitate de paraşutişti. De atunci am reuşit 352 de salturi şi o coloană ruptă. Academia de Înalte Studii Militare «Carol I», unde am făcut timp de doi ani de zile colegiul de război şi studiile doctorale, m-a ajutat să cresc în carieră. Studiile doctorale le-am făcut cum se fac, 8 ani de zile de cercetare. Şi eu sunt autorul lucrării mele de doctorat spre deosebire de ceea ce vedeţi dvs. în ziua de astăzi în spaţiul virtual. În teza mea am spus că toate sistemele de arme trebuie să fie şi senzor, şi sistem de transmitere şi să fie în legătură cu toţi ceilalţi senzori, pentru a putea reacţiona în mod oportun. Teza mea a fost utilă pentru armata română. O altă instituţie de învăţământ care mi-a schimbat modul de gândire a fost Colegiul de Comandă şi Stat Major din SUA, unde timp de un an am învăţat lucruri pe care nu le ştiam; şi i-am învăţat şi pe ei lucruri pe care ei nu le ştiau” şi-a încheiat gen. Marius Dumitru Crăciun prezentarea instituţiilor de învăţământ.

Deşi a precizat că sunt unele aspecte pe care nu le poate face cunoscute, generalul Crăciun a precizat: „Am pledat pentru schimbarea paradigmei. Sunt o serie de structuri care în ţara aceasta mai acţionează paralel. Nu am învăţat nici acum, după atâţia ani, că trebuie să acţionăm concentric pentru a obţine efectele necesare sau, mai pe româneşte spus, să vorbim aceeaşi limbă şi să mergem toţi spre acelaşi ţel. Din păcate, se întâmplă nu numai în sistemul militar”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI