Fermierii suceveni

Cereri pentru subvenţii depuse la miezul nopţii

> Chiar dacă în 2017 numărul de solicitanţi este mai mic, suprafaţa pentru care se va acorda sprijinul financiar a crescut datorită comasării terenurilor, arată Eugen Mogoş, şeful APIA Suceava > Întârziaţii spun că au fost întorşi din drum pentru a cere clarificări la primării, iar alţii susţin că pe durata campaniei au lipsit din localităţile de domiciliu

În ultima zi de depunere a cererilor unice de plată aferente campaniei pe anul 2017, agricultorii suceveni au stat la cozi până la miezul nopţii, atât la centrele locale, cât şi la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Directorul executiv Eugen Mogoş spune că aplicaţia informatică a fost închisă la ora 00.00, iar, faţă de anii anteriori, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu a mai aprobat prelungirea perioadei în care fermierii întârziaţi puteau veni cu cereri.

Procesarea cererii unui mare fermier a fost încheiată cu 15 minute înainte de ora zero

„În toate centrele locale s-a lucrat până la ora 24.00. Au venit agricultori să depună cereri chiar şi după ora 23.00, însă la ora 00.00 activitatea s-a oprit ca urmare a închiderii aplicaţiei” explică şeful APIA Suceava, menţionând că, la Centrul Judeţean, procesarea cererii unui mare fermier a fost încheiată la ora 23.45.

Potrivit lui Mogoş, în campania din 2017 s-a înregistrat un număr mai mic de cereri în comparaţie cu anul trecut, însă suprafaţa declarată în vederea încasării drepturilor cuvenite a crescut. Fenomenul este considerat unul pozitiv şi dezirabil, survenind tendinţei de comasare a terenurilor agricole. „Raportat la anul trecut, în 2017 suprafaţa solicitată la plată a fost depăşită. Ceea ce era aproape de aşteptat, în condiţiile în care a scăzut numărul total de cereri, atât ca urmare a deceselor unor proprietari, dar şi a concentrărilor, comasărilor unor terenuri” subliniază Eugen Mogoş.

Unul dintre agricultori, o doamnă, ne-a declarat că a rămas codaşă din cauză că documentaţia nu a fost în regulă şi, de aceea, a trebuit să se reîntoarcă la primărie, pentru a obţine clarificări. Un alt fermier ne-a spus că venit cu întârziere la Centrul Local Suceava al APIA întrucât a fost plecat din localitatea de domiciliu pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

În 2016, cererile unice de plată au putut fi depuse, fără penalizări de întârziere, până pe data 10 iunie. După expirarea acestui termen, solicitările au fost admise, însă cu o reducere a dreptului cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziată. Conform APIA, anul trecut, în judeţul Suceava au fost adunate 48.970 de cereri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI