Gheorghe Flutur, la „Hora Bucovinei”:

Vă îndemn să spuneţi mai tare „Bucovina” şi să o iubiţi!

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, ieri, participanţilor la „Hora Bucovinei” să susţină şi să iubească Bucovina şi s-­a întrebat ce a fost rău că s­-a scris Bucovina, cu oi pe munte.

„Ce e rău că s-a scris cu oi pe munte acum câţiva ani?! Am văzut că e o critică constantă la adresa mea, că acolo s-a scris Bucovina. Vă îndemn să spuneţi mai tare «Bucovina» şi că o iubiţi. Să nu vă fie ruşine, pentru că ani de zile alţii ne-au confiscat-o. Trăiască Bucovina!” a spus Flutur în debutul sărbătorii din tabăra Bucşoaia.

Reamintim că în anul 2009, la „Hora Bucovinei” a participat şi preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, iar pe dealurile din apropiere au fost amenajate ţarcuri de oi formând cuvântul „Bucovina”.

Flutur a amintit că aceasta este cea de-a IX-a ediţie a manifestării „Hora Bucovinei” şi a precizat că în 2008 a iniţiat prima ediţie a manifestării, care a crescut ca eveniment de la an la an.

El a spus că „Hora Bucovinei” a fost inclusă şi într-un proiect european şi că a fost continuată şi în mandatul 2012-2016, de conducerea de atunci a CJ Suceava, mulţumind pentru aceasta, pentru că este un eveniment foarte frumos şi atractiv.

„Vreau să vă mulţumesc că v-aţi făcut timp să ne vedem, vreau să mulţumesc şi celor care au continuat «Hora Bucovinei» după ce nu am mai fost eu preşedinte, chiar apreciez acest lucru, pentru că e o idee bună pentru Bucovina” a spus Flutur.

El consideră că „Hora Bucovinei”, care începe odată cu urcatul oilor la munte, este un eveniment care va trebui sărbătorit şi în toamnă, când se întorc oile.

Flutur, îmbrăcat cu o bundiţă, a mulţumit în mod deosebit celor care au venit îmbrăcaţi în costume populare.

„Din punctul meu de vedere înseamnă autentic, tradiţie, costum popular, relaxare. Şi dacă e să ne gândim că în majoritatea localităţilor din judeţul Suceava sunt evenimente pe parcursul unui an, astăzi este un eveniment al evenimentelor. Un regal folcloric, chiar dacă vremea este puţin cam înnorată. Muntenii sunt învăţaţi şi cu vreme rea, şi cu vreme bună. Sper şi mi-am propus ca anul acesta să mutăm mai mult hora în mulţime, să danseze mai mult oamenii, şi în special tinerii” a spus Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ a mai declarat că „Hora Bucovinei” este şi un reper turistic, mai ales că Bucovina este recunoscută prin frumuseţi, prin autentic, prin tradiţii, fiind o carte de vizită care face cinste în toată ţara.

Flutur a îndemnat buciumaşii şi orchestrele să cânte, pentru ca norii să fie alungaţi.

Între participanţii la manifestare s-au aflat numeroşi politicieni, între care liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, liderul ALDE Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, care au stat împreună şi au discutat, aceasta fiind o abordare nouă în condiţiile în care, în anii precedenţi, grupurile politice aflate pe poziţii divergente se evitau în cadrul acestui eveniment.

La „Hora Bucovinei” au mai fost prezenţi deputaţii liberali Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu sau Dumitru Mihalescul, vicepreşedintele CJ Suceava Gheorghe Niţă, de asemenea subprefectul Silvia Boliacu şi fostul subprefect Ionuţ Creţuleac, precum şi numeroşi primari din comunele din zona de munte a judeţului Suceava.

În cadrul manifestării, organizate în tabăra Bucşoaia din oraşul Frasin, au fost prezentate obiceiuri şi tradiţii specifice stânei, expoziţie a produselor meşterilor populari, momente folclorice, produse culinare specifice zonei, expoziţii de animale.

Pe parcursul zilei de ieri, participanţii la „Hora Bucovinei” au asistat şi la spectacole susţinute de grupuri folclorice din judeţul nostru, spectacole ale Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” şi ale Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: