Târgul liceelor sucevene, dincolo de oferta strict didactică

 Ediţia 2017 a evenimentului anual „Târgul liceelor” s-a desfăşurat sâmbătă, la Iulius Mall din Suceava, însemnând, la fel ca în anii anteriori, o impresionantă desfăşurare de forţe organizatorice, elevi şi profesori concentraţi pe prezentarea ofertelor educaţionale, dar nu numai. Am văzut elevi din clase mai mari, unii dintre ei cu însemnul “voluntar” pe tricou, împărţind colegilor mai mici fluturaşi, pliante cu oferta şcolii lor, am văzut la standuri profesori gata să explice de ce şcoala lor e mai bună decât alta, am observat etalate diplome, plachete, cupe, trofee şi produse realizate de elevi, la toate standurile.

Elevii de clasa a VIII-a au venit în număr mare să consulte ofertele care să îi ajute să-şi decidă mai uşor drumul pe mai departe. Târgul liceelor înseamnă, în general, mult mai mult, a declarat pentru cotidianul „Crai nou” directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, organizator al evenimentului alături de Consiliul Judeţean, prof. Maria Pavelescu:

“Târgul liceelor este mult mai mult decât prezentarea ofertei educaţionale, înseamnă formarea culturii organizaţionale în şcoli, pentru că fiecare şcoală îşi face o echipă care pregăteşte acest eveniment, an de an. Sunt elevi foarte mândri că aparţin acelui liceu, sentimentul de apartenenţă la un anume liceu contează foarte mult, iar atunci când vin elevii de clasa a VIII-a să vadă ofertele, cei care sunt efectiv implicaţi pot să explice care sunt avantajele. Fiecărui elevi i se potriveşte un anumit tip de liceu, fiecare trebuie să-şi găsească locul acolo unde se simte cel mai bine şi poate să se dezvolte profesional”.

Am văzut la târg, alăturate, prezentări ale unor licee cărora li s-a învederat denumirea “liceu de elită”. Le-am văzut şi pe cele ale unor licee care nu se remarcă neapărat prin note şi gradul de promovare la examene, ci prin activităţi colaterale învăţământului de zi de zi, prin programe şi proiecte care să dezvolte elevilor anumite abilităţi. “Elita nu înseamnă neapărat nişte performanţe cognitive, elita înseamnă şi reuşite în diverse domenii. Sunt foarte multe proiecte pe care le-au dezvoltat liceele şi au atras elevii. Fiecare elev îşi are locul lui în şcoală, chiar dacă şcoala nu e cu ştaif, cum se spune, aceasta e o mentalitate, un mit. Toate liceele sunt bune pentru că în fiecare sunt profesori care muncesc, care fac totul pentru elevii lor, să nu etichetăm” a mai spus prof. Pavelescu.

Colegiul Tehnic “Al I. Cuza” s-a lăudat, la târg, cu o colaborare de 10 ani cu un liceu tehnologic din Sosnowiec, Polonia, dar şi cu multe diplome şi trofee obţinute în diverse competiţii. Directoarea adjunctă a colegiului, prof. Beatrice Filipiuc, ne-a spus că elevii de la Sosnowiecz reprezintă un bun exemplu pentru cei suceveni, întrucât “pun un accent deosebit pe activităţile practice pe care le realizează în cadrul atelierelor şcoală”. „În această colaborare de peste 10 ani, elevii noştri au avut cu adevărat foarte multe lucruri de învăţat, experienţe pe care le aplicăm în colegiul nostru” ne-a spus prof. Filipiuc.

Elevi de la CN “Petru Rareş” şi-au adus la târg cortul cu robotul “Spark”, cu care au participat, recent, la o competiţie internaţională de robotică din Saint Louis, Texas, SUA. Ei au prezentat şi medaliile de aur şi argint obţinute la Olimpiada internaţională de proiecte de energie, inginerie şi mediu „I-Sweeep”, desfăşurată, la începutul lunii mai, în Houston, SUA. Dincolo de aurul şi argintul obţinute, aceşti elevi şi colegiul vin în faţă cu exemplul activităţii în echipă, spune mentorul lor, prof. Victor Ciutac.

“Luna aprilie şi începutul lunii mai au fost foarte bune pentru noi ca echipă – vorbim de echipa celor de la clubul de inventică de la «Petru Rareş». Doisprezece dintre ei au participat la cel mai mare concurs de robotică din lume, considerat unul din cele mai importante concursuri din lume” a declarat prof. Ciutac. El a spus că şi alţi elevi pot participa, pe viitor, la o astfel de competiţie ştiinţifică, condiţia fiind să obţină premii la concursul organizat, în vară, de CN „Petru Rareş”, Universitatea Suceava şi Inspectoratul Şcolar: “Un rezultat bun obţinut la acest concurs, o medalie de aur şi una de argint înseamnă o participare la unul din concursurile internaţionale din cele patru organizate, două în SUA şi două din Europa” a mai spus Victor Ciutac.

La standul Colegiului “Vasile Lovinescu” din Fălticeni, privirile s-au oprit, mai întâi, pe catalogul de prezentare al firmei Medieval Art SRL. „Este o firmă virtuală, noi lucrăm cu firmele de exerciţiu. Am înfiinţat-o în 2012 şi în fiecare an o continuăm, se înfiinţează la clasa a XI-a, se continuă la a XII-a, iar generaţia următoare o preia” ne-a declarat prof. Amalia Stafie. Profesoara ne-a explicat că în firma virtuală au loc activităţile obişnuite într-o dintr-o firmă reală. “Elevii vând produse, studiază oferta, facturează, participă la târguri, cum este cel de azi, învaţă să facă tranzacţii, să completeze diverse documente, să-şi ţină contabilitatea firmei. Produsele sunt comercializate virtual, pe un site, unde avem cont la bancă, noi ne alegem capitalul social, când iniţiem firma”.

La standul Şcolii Creştine Filadelfia din Suceava, pliantele în limba română se epuizaseră, mai erau cele în germană. În faţa standului, profesoara de germană Rebeca Loredana Bidu ne-a vorbit despre ce oferă acest liceu dincolo de oferta strict educaţională. “Li se deschide o poartă către un viitor mai bun, ne bazăm foarte mult pe educarea caracterului, punem accent pe caracter, pe valori, pe principii morale corecte şi ne dorim ca aceşti copii să fie pregătiţi pentru a intra în viaţă aşa cum trebuie, echipaţi cu tot bagajul, nu doar de cunoştinţe, ci şi practic”. Prof. Bidu a mai spus că, în afara programului de învăţământ, la Şcoala Creştină Filadelfia au loc şi alte activităţi, iar elevii pot să urmeze cursuri opţionale de muzică, limbi străine, sport.

În afara ofertelor şcolare, psihologii şcolari de la CJARE Suceava au promovat vineri, la standul lor, oferta de servicii a Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP), unitate care asigură servicii de consiliere pentru şcolile care nu au consilieri şcolari. De asemenea, în sala de conferinţe de la Iulius Mall, prof. psiholog Elena Bujorean a coordonat un atelier pentru profesori, referitor la pregătirea pentru examene, apoi a fost prezentat proiectul ROSE, pentru runda a doua de licee care intră în etapa de facilitare, ne-a informat Maria Pavelescu.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. O mare HARABABURĂ!Articolul e scris intre prietene si are rolul de a lauda,dar realitatea este alta.La ora 13 nu mai era nimeni pe la standuri in conditiile in care elevii de clasa VIII au avut ore pana la ora 14 si apoi nu au mai gasit nimic.PROASTA ORGANIZARE DE CAND ESTE LA MALL ȘI UN DEZINTERES TOTAL AL REALITAȚII!Pe nimeni nu intereseaza !

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: