Şcheia

Situaţia intră uşor în normalitate, dar răbdarea localnicilor s-a epuizat

> Prefectul Mirela Adomnicăi recomandă locuitorilor din Şcheia să aplice pentru cele 11 posturi de poliţist local

 Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a recomandat locuitorilor comunei Şcheia să aplice pentru cele 11 posturi de poliţist local ce vor fi scoase la concurs printr-un examen de recrutare, considerând că localnicii cunosc mult mai bine zona.

Adomnicăi a spus, în cadrul emisiunii „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV, că situaţia de la Şcheia e un caz special, cetăţenii fiind nemulţumiţi de infracţiunile care se comit pe raza comunei.

Ea a arătat că una din cauzele identificate este lipsa resursei umane, dar şi că o parte din vină aparţine Primăriei Şcheia, care nu a acţionat corespunzător.

Prefectul a explicat că, imediat ce a preluat funcţia pe care o deţine în urmă cu două luni, s-a confruntat cu protestele cetăţenilor din comuna Şcheia care nu mai tolerează infracţionalitatea din comună. „Am solicitat şi IPJ şi IJJ să suplimenteze echipele care patrulează pentru că şi vizibilitatea unor echipe mai descurajează, dar nu e o soluţie pe termen lung. S-a intervenit pentru descurajare şi cu echipele SAS” a spus Adomnicăi, menţionând că Prefectura a identificat şi soluţii pe termen lung.

„Ceea ce am observat din întâlnirile cu cetăţenii din Şcheia este că nu mai au răbdare, nu mai sunt înţelegători, nu mai sunt în stare să tolereze, în ciuda unor informaţii de intrare uşoară în normalitate, de rezolvare în grafic, normal, a unor probleme. Răbdarea lor e dusă până la maxim şi nu mai acceptă argumentele că: Aveţi răbdare, că lucrurile se vor rezolva” a spus prefectul.

Ea a arătat că a cerut Inspecţiei de Stat în Construcţii verificarea autorizaţiilor de construire în zona cu probleme pentru că se pare că angajaţii din biroul de urbanism din Primăria Şcheia nu şi-au îndeplinit atribuţiile în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de construcţie sau au tolerat unele „pentru acele improvizaţii”.

Adomnicăi a spus că nu este clar nici câte persoane sunt în zonă şi că, acum, primarul face un recensământ al populaţiei care locuieşte în acea zonă cu probleme.

„De la 100 au ajuns la 1000, iar o parte au şi vize de flotant. Acum dl primar a început un aşa-zis recensământ şi am înţeles că şi dumnealui are surprize găsind doi adulţi şi 12 minori de la doi adulţi şi un minor câţi erau când li s-a permis să se aciuieze în zonă” a spus prefectul. Ea a adăugat că îşi pune speranţa în înfiinţarea Poliţiei Locale şi ocuparea celor 11 funcţii de poliţist local, aprobate de ANFP.

„Îi încurajez şi pe cetăţenii din Şcheia să aplice pentru aceste funcţii pentru că, în baza legii, trebuie organizat examen de recrutare ce constă într-un examen scris şi un interviu. Bine ar fi să treacă de aceste probe localnici din Şcheia, care cunosc foarte bine zona” a precizat Adomnicăi.

Ea a menţionat că va trebui finalizată şi dotarea cu camere de supraveghere, pentru că una dintre problemele poliţiştilor era că nu pot proba infracţiunile constatate „Încerc să gestionez situaţia de acolo de unde am luat-o. S-au făcut în aceste două luni de zile mai multe decât în ani” a spus prefectul.

Adomnicăi a mai declarat că se face şi un control al Inspecţiei Sociale privind câţi beneficiari sunt în acea zonă, câţi prestează muncă în folosul comunităţii corespunzător obligaţiei şi dacă programul de prestare a muncii în folosul comunităţii este publicat la vedere pentru a putea verificate persoanele respective.

„Comuna Şcheia este o problemă specială din mai multe puncte de vedere. Eu am preluat-o din prima zi de mandat şi mă voi ocupa. Efectiv, ţin legătura cu dl primar Andriciuc. Vrând-nevrând, văd că a început să mă mai sune şi dumnealui” a spus Adomnicăi. Ea şi-a exprimat părerea că problema de la Şcheia nu va mai fi o problemă specială.

„Eradicată, sută la sută, infracţionalitatea, este un fenomen utopic” a spus prefectul. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: