Prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu (Colegiul Medicilor din România):

Evenimentul „Zilele medicale ale Sucevei” şi-a câştigat renume între manifestările ştiinţifice din România

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, a declarat, la festivitatea de deschidere a manifestării ştiinţifice „Zilele medicale ale Sucevei”, că la acest eveniment participă peste 600 de medici de diferite specialităţi, cadre didactice universitare din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, ca şi invitaţi din Republica Moldova, Ucraina, Israel şi Italia.

Medicul Sorin Hîncu a spus că manifestarea, ajunsă la a VI-a ediţie, reprezintă o sărbătoare a medicilor din Bucovina şi Suceava, iar tema propusă pentru acest an – „Patologia infecţioasă” – este una deosebit de incitantă, actuală şi de interes general.

„Nu există specialitate care să nu fie interesată de patologia infecţioasă, de toate implicaţiile şi complicaţiile bolilor infecţioase. Sperăm ca lucrările care se vor prezenta, luările de cuvânt şi intervenţiile domnilor profesori de la catedrele din ţară să elucideze multe probleme şi să plecăm cu toţi de aici cu noţiuni noi şi care să ne îmbunătăţească cunoştinţele” a subliniat medicul chirurg sucevean.

La rândul său, preşedintele de onoare al manifestării “Zilele medicale ale Sucevei”, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, de la Catedra de Medicină Legală din cadrul UMF Iaşi, a declarat că se bucură să fie din nou prezent la evenimentul organizat de Colegiul Medicilor Suceava, arătând că la Suceava se creează deja o tradiţie, manifestarea ştiinţifică ajungând la a VI-a ediţie. El a spus că evenimentul reflectă corect ceea ce înseamnă profesia medicală, iar tema aleasă, deşi pare strict de specialitate, este o temă socială.

prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu, a declarat că evenimentul organizat an de an la Suceava şi-a creat deja un renume în rândul manifestărilor ştiinţifice din România.

„Prin ceea ce faceţi şi aţi făcut aici, la Suceava, aţi dovedit că medicina poate să fie de mai bună calitate, aţi dovedit că o bună pregătire profesională se poate face în orice colţ al ţării, inclusiv la Suceava, dacă există pasiune, dacă există vocaţie şi perseverenţă” a spus prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu, felicitându-i pe organizatorii evenimentului.

Unul dintre invitaţii din Republica Moldova, conf. univ. dr. Alexandru Ferdohleb, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, a transmis participanţilor un salut călduros din partea colegilor din Chişinău şi a urat succes lucrărilor conferinţei.

La rândul său, prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, de la Catedra de Boli Infecţioase din cadrul UMF Iaşi, a subliniat importanţa temei referitoare la patologia infecţioasă, apreciind, totodată, buna colaborare cu medicii Secţiei de Boli Infecţioase de la SJU Suceava.

Un alt cadru didactic universitar ieşean, prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” Iaşi, a declarat că manifestarea ştiinţifică de la Suceava are deja o tradiţie binemeritată „prin valoarea profesională şi prin valoarea umană”. „Sunt convins că şi această reuniune va contribui la aceste două lucruri profesionale şi umane” a spus Ştefan Georgescu.

Şeful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” Iaşi, prof. univ. dr. Cristian Lupaşcu, a declarat că primii paşi în chirurgie i­a parcurs la Spitalul Judeţean Suceava, sub îndrumarea chirurgului Sorin Hîncu, şi că revine de fiecare dată cu plăcere la Suceava, pentru că de aici a plecat.

El a spus că Suceava a avut chirurgi de talie naţională, amintindu-i pe medicii Andriu, Posteucă sau Hîncu, totodată arătând că şi generaţiile care vin din urmă vor duce mai departe această tradiţie în domeniul chirurgiei.

Printre cei care au mai transmis mesaje s-au numărat conf. univ. dr. Monica Luminos de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti, şef lucrări dr. Voichiţa Lazureanu de la Clinica de Boli Infecţioase Timişoara, care a vorbit despre rolul acestei specialităţi medicale, medicul primar Corina Stănescu, medic-şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava, şi prof. univ. dr. Dan Sabău de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Sibiu, care le-a reamintit participanţilor că Sibiul a avut primul spital din ţară, în anul 1241, aşa cum atestă documentele istorice, prima farmacie şi primul spital militar din ţară, primul spital de psihiatrie din Europa, iar primul tratat despre ciumă a fost scris tot la Sibiu.

În finalul festivităţii, acad. prof. dr. Nicolae Constantinescu a susţinut prelegerea cu tema „Ecorşeul (jupuitul) lui Brâncuşi – deschizător de drumuri pentru un geniu al sculpturii mondiale”, acad. dr. Virgil Răzeşu a susţinut o conferinţă despre „Moştenirea lui Hipocrate”, dar şi despre închisoarea de la Aiud, iar decanul de vârstă al medicilor suceveni, Ioan Lucaci, a ţinut un discurs cu tema “Important este să învăţăm ceva bun din viaţa asta”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: