Minerii de la Exploatarea de Uraniu de la Crucea riscă iar să nu-şi ia salariile

> Conducerea Companiei va fi înlocuită; fostul deputat Cezar Cioată va conduce Sucursala Suceava

 Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi seara, în emisiunea „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV, că situaţia Companiei Naţionale a Uraniului nu a fost rezolvată până la capăt şi că există riscul ca, din cauza unor proceduri, minerii să nu-şi poată primi salariile, apreciind însă că se fac eforturi pentru intrarea în normalitate.

„Din păcate, situaţia nu s-a rezolvat până la capăt. Am sentimentul că o reluăm, acolo, la Crucea” a spus Adomnicăi.

Prefectul a arătat că după protestele minerilor la Bucureşti a fost deblocată a doua tranşă din ajutorul acordat de Guvern pentru ca CNU să-şi achite toate datoriile şi să-şi obţină certificatul fiscal cu zero datorii pentru a putea relua activitatea de exploatare, valorificare, să obţină venituri pentru salarii, pentru funcţionarea lor normală.

„A mai fost o problemă cu blocarea contului de Agenţia Fondului de Mediu pentru o datorie istorică. Între timp s-au acumulat alte datorii aferente salariilor care au venit din luna precedentă, pentru contribuţiile care trebuia să fie achitate şi iar nu mai au zero datorii” a precizat prefectul.

Adomnicăi a declarat că a sunat şi la Ministerul Energiei şi la Compania Naţională a Uraniului şi a întrebat care este motivul pentru care nu a fost solicitat imediat certifica-tul fiscal când erau zero datorii şi s­a aşteptat până când s­au cumulat alte datorii.

„Undeva există o bâlbâială. Voinţă politică există. La minister am găsit toată disponibilitatea. Corpul de control al premierului verifică situaţia. Se doreşte o cunoaştere a problemei şi o rezolvare”, a spus Adomnicăi.

Ea a menţionat că i­-a fost greu să înţeleagă situaţia, pentru că toată lumea se împiedica de articole din protocoale, convenţii.

„S-­a depăşit situaţia de blocaj de la eşalonul trei unde se blocase din perspectiva asumării. Ceea ce era mai dificil părea că s­-a rezolvat şi o luăm de la capăt” a spus prefectul.

Ea a mai declarat că acest consiliu de administraţie al CNU va avea săptămâna viitoare ultima şedinţă, urmând a fi ales un nou consiliu de administraţie şi un nou director al CNU. Prefectul şi-a exprimat încrederea că, într-un nou context, cu alţi oameni se poate reveni la normalitate.

„E posibil să avem o problemă iarăşi cu salariile” a mai spus Adomnicăi, care a menţionat că şi-a propus ca săptămâna viitoare să ajungă la ministerul de resort şi să vadă cum se poate rezolva această problemă.

„Dacă totuşi există cineva să rezolve problema, aceasta se rezolvă. Mai sunt de încasat nişte venituri, de recuperat nişte datorii. Trebuie să existe cineva să le pună cap la cap, să adune suma să plătească. Lucrurile trebuie rezolvate, dar trebuie urmărite de cineva” a spus prefectul.

De menţionat este că fostul deputat PSD Cezar Cioată a câştigat concursul pentru funcţia de director al Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: