„Pe ultima sută”

Forţe de ordine la depunerea cererilor pentru subvenţiile din agricultură

> „Dacă în ultimele 3 zile va fi îmbulzeală, acolo unde va fi cazul ordinea se va păstra cu ajutorul jandarmilor” spune Eugen Mogoş, şeful APIA > Din neglijenţă ori din cauză că nu au reuşit să obţină actele la timp, este posibil ca unii fermieri să rămână fără sprijinul financiar

 Luni este ultima zi în care fermierii din judeţul Suceava se pot prezenta la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, cât şi la centrele locale ale instituţiei, pentru a depune cererile unice de plată aferente campaniei pe anul 2017, atrage atenţia directorul executiv Eugen Mogoş. Pentru a veni în întâmpinarea agricultorilor, lucrătorii APIA vor fi la serviciu şi în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 8.30-16.30.

“Facem un ultim apel la fermierii din judeţ, pe care îi rugăm să se prezinte la APIA să-şi depună cererea pentru sprijin, fie că este pe suprafaţă sau pentru animale. APIA lucrează inclusiv sâmbătă şi duminică, după program normal, luni fiind ultima zi” a spus şeful APIA.

Eugen Mogoş subliniază că, spre deosebire de anii anteriori, în 2017, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a fost ferm şi nu a mai acceptat o prelungire a perioadei în care respectivele cereri pot fi adunate. Şeful Centrului Judeţean al APIA crede că în la birourile operatorilor specializaţi vor reuşi să se prezinte 95% din totalul celor în drept. Iar dacă în ultimele 3 zile va fi îmbulzeală, acolo unde va fi cazul ordinea se va păstra cu ajutorul jandarmilor. Mogoş este de părere că procentele de nerealizări nu au vreo legătură cu intervalul mai scurt pentru conformare.

„Nu se mai prelungeşte perioada de depunere, renunţăm inclusiv la cea în care se percep penalităţi, fiindcă nu sunt nici în favoarea fermierilor şi ne-ar îngreuna şi nouă activitatea. Este posibil să rămână unii fermieri care să nu depună cererile, dar nu din pricina neprelungirii termenului, ci din cauză că nu au reuşit să obţină în timp util actele sau au neglijat sa facă acest lucru” a subliniat Eugen Mogoş.

În urmă cu un an, cererile unice de plată au putut fi depuse, fără penalizări de întârziere, până pe data 10 iunie. După expirarea acestui termen, solicitările au fost admise, însă cu o reducere a dreptului cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziată. Conform APIA, în 2016, în judeţul Suceava au fost adunate 48.970 cereri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: