Scandalul indemnizaţiilor aberante pentru creşterea copilului

> Statul plăteşte indemnizaţii cu nemiluita tot celor plini de bani, respectiv unor părinţi care lucrează în domeniul fondurilor europene, în justiţie sau în companii multinaţionale > În judeţul Suceava, primele trei cele mai mari indemnizaţii pentru creşterea copilului sunt de 19.983 lei, 18.359 lei şi 17.266 lei, în 30 de cazuri dându-se peste 5.000 de lei/ lună > Inspecţia Socială a făcut verificări asupra corectitudinii declarării veniturile care stau la baza calculării mărimii indemnizaţiei, în judeţul nostru nefiind depistate cazuri de „fraudare” a respectivului drept

Mărimea lunară aberantă a unor indemnizaţii pentru creşterea copilului a încins scena politică românească. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, s-a exprimat pentru coborârea plafonului maxim până la un nivel decent, semnalând că are informaţii conform cărora unul dintre beneficiarii din ţară primeşte în fiecare lună o indemnizaţie de circa 150.000 de lei, „de valoarea unui apartament”.

Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava, nu a dorit se pronunţe asupra „justeţei” cu care a fost legiferat actualul mod de calculare a mărimii indemnizaţiei, dar nici în legătură cu intenţia de diminuare a indemnizaţiilor deosebit de mari. „Părerea mea este că subiectul ar trebuie reluat în momentul în care vom avea un proiect de lege, o dezbatere publică, şi când ne vom putea exprima cu toţii opiniile. Până atunci, discuţii pe marginea plafonării trebuie purtate la nivel naţional, de către cei care au puterea de a legifera” a punctat şefa AJPIS Suceava.

În judeţul nostru, primele trei cele mai mari indemnizaţii pentru creşterea copilului sunt de 19.983 lei, 18.359 lei şi de 17.266 lei. Potrivit datelor AJPIS, fericiţii beneficiari, mamă sau tată, au lucrat, în perioada premergătoare naşterii copilului, în domeniul fondurilor europene, în justiţie şi, respectiv, într-o companie multinaţională.

În acest moment, AJPIS Suceava are în plată 3.694 beneficiari care primesc minimul indemnizaţiei, cel de 1.233 lei pe lună, 548 părinţi având parte de drepturi de până la 2.000 lei lunar. În cazul a 423 de dosare aflate în plată, indemnizaţiile sunt cuprinse între 2.000 lei şi 5.000 lei pe lună, iar în alte 30, respectiva indemnizaţie este de peste 5.000 lei pe lună.

Pe de altă parte, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, susţine că unele dintre marile indemnizaţii sunt rezultatul unei adevărate industrii de fraudare a acestora.

În Suceava, Mirela Florea reliefează că Inspecţia Socială din cadrul AJPIS a făcut verificări asupra corectitudinii declarării veniturilor care stau la baza calculării mărimii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în judeţ nefiind depistate cazuri de „fraudare” a respectivului drept.

„Controalele Inspecţiei Sociale se fac în bazele unui plan de control stabilit la nivel naţional, în cadrul unor campanii naţionale, însă astfel de situaţii nu au fost descoperite” a precizat Mirela Florea.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori datei naşterii copilului, dar nu mai puţin de 1.233 de lei pe lună, adică 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. Beneficiarii îşi pot relua oricând activitatea, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, şi să beneficieze de stimulentul de inserţie, cu condiţia realizării de venituri impozabile. Este vorba despre sume primite în baza contractului de muncă, despre indemnizaţia de consilier local sau consilier judeţean, precum şi despre alte venituri supuse impozitări, prin desfăşurarea unei activităţi în perioada de concediu, dar la o altă unitate decât cea la care lucrul a fost suspendat. În acest din urmă caz, venitul nu trebuie să depăşească de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei. Stimulentul de inserţie are valoarea de 50% din valoarea minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă beneficiarii au realizat venituri impozabile în ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: