Pierderi anuale de circa 3 milioane de lei în sistemul de termoficare

> Vrem să facem altele noi, dar aşteptăm soluţia Primăriei Suceava

Staţia de pompare şi conducta de transport a agentului termic de la CET la CT 2 generează, anual, pierderi calculate la circa 3 milioane de lei, a declarat, miercuri, Adrian Bodea, preşedintele grupului Adrem Invest, care controlează firmele de termoficare sucevene Bioenergy şi Thermonet.

El a spus într-o conferinţă de presă că Thermonet a avut de acoperit, anul trecut, pierderi din sistem de circa 4 milioane de lei, iar acoperirea lor este cea mai mare investiţie făcută de firma de transport şi distribuţie a agentului termic.

Bodea a subliniat că Thermonet va realiza în cursul acestui an noi investiţii de 1,2 milioane de lei în sistemul de termoficare, dar că a propus municipalităţii un proiect de investiţii în construcţia unei noi staţii de pompare şi a unei noi conducte de transport a agentului termic de la CET la CT 2, actuala fiind responsabilă de 10% din pierderi.

„Din punct de vedere contractual, aceste două elemente trebuia să fie deja concesionate Thermonet şi ele nu sunt, fiind un litigiu între Primărie şi Termica” a spus Bodea.

El a arătat că, pentru a veni în sprijinul municipalităţii, dar şi pentru eficientizarea sistemului de termoficare al municipiului, Thermonet îşi propune să facă o investiţie din fonduri proprii care apoi să fie predată municipalităţii, fie prin vânzare, fie prin închiriere, pentru realizarea unei noi staţii de pompare dimensionată la actualele capacităţi, dar şi pentru o nouă conductă.

Bodea a spus că, potrivit calculelor firmei, costul cu noua staţie de pompare se ridică la 2 milioane de euro, iar pentru conductă, la 1,7 milioane de euro.

El a menţionat că suma cerută de Termica de la Primăria Suceava pentru a vinde actuala staţie de pompare şi conducta de transport a energiei termice se ridică la aproape 10 milioane de euro, în timp ce municipalitatea consideră că trebuie achiziţionate la preţul de inventar.

Bodea a mai declarat că, în prezent, pierderile generate în sistem de actuala staţie de pompare sunt de circa 200.000 de lei lunar, iar cele ale conductei de transport reprezintă 700.000 de lei pe an.

El consideră că o investiţie nouă ar fi de dorit pentru a se evita pierderile actuale, dar că aşteaptă ca municipalitatea să ia o decizie în acest sens.

„Am prezentat Primăriei această soluţie. Urmează să se găsească şi calea legală” a spus Bodea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: