Recunoştinţă pentru activitatea depusă sub culorile drapelului românesc

General Marius Dumitru Crăciun va deveni cetăţean de onoare al Fălticeniului

 Fostul comandant al componentei Forţei Speciale din cadrul Direcţiei Informaţii Militare, general Marius Dumitru Crăciun, va primi titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, luni, 15 mai, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local.

Generalul de brigadă (r.) dr. Marius Dumitru Crăciun s-a născut la Fălticeni pe 10 decembrie 1960. Face parte dintre militarii proveniţi din categoriile de trupe despre care întotdeauna s-a vorbit cu respect şi admiraţie şi a cărui evoluţie a fost legată direct de aviaţia militară – paraşutismul militar. Este cel care a condus, în ultimii 8 ani, Forţele pentru Operaţii Speciale din Armata României, fiind militar de carieră cu o experienţă profesională impresionantă. Toată viaţa şi-a călăuzit-o după codul „Silent professionals”, care ghidează activitatea specialiştilor din Forţele pentru Operaţii Speciale.

„Analizând întreaga activitate a acestei personalităţi marcante, realizările şi contribuţia pe care o are la crearea unei imagini pozitive a paraşutismului militar şi a armatei române, am propus Consiliului Local acordarea titlului de «Cetăţean de Onoare» al municipiului Fălticeni generalului de brigadă (r.) dr. Marius Dumitru Crăciun. Este un mod de recunoştinţă a locuitorilor municipiului Fălticeni pentru tot ceea ce a făcut sub culorile drapelului nostru sfânt” a declarat primarul Cătălin Coman.

Generalul de brigadă Marius Dumitru Crăciun şi-a început cariera militară la vârstă de 15 ani, fiind absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc. A continuat cu Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar timp de peste 35 de ani a fost ofiţer în slujba patriei, cu peste 350 de salturi ca paraşutist militar. A fost implicat în constituirea, definirea şi dezvoltarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în Armata României, fiind primul ofiţer român care a făcut un curs în SUA şi primul ofiţer internaţional de stat major român la Celula de Coordonare a Parteneriatului pentru Pace.

După absolvirea Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, între anii 1979-1982, a urmat, aşadar, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arma infanterie. În 1985 a absolvit cursul de comandanţi de grupuri cercetare în adâncimea dispozitivului inamic prin paraşutare, între anii 1989-1991 urmează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare „Carol I” Bucureşti, Facultatea de Arme Întrunite. Specializarea sa continuă între anii 1993-1994 la Colegiul de Comandă şi Stat Major Kansas, SUA. În anul 2008 obţine titlul de doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, iar în 2013 încheie cursul postuniversitar de informaţii pentru apărare Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

A fost şeful cercetării şi şef de stat major la Batalionul 495 Misiuni speciale/ Brigada 2 Paraşutişti, comandantul Batalionului 64 Paraşutişti (1996-1998), ofiţer internaţional de stat major în Celula Coordonare a Parteneriatului pentru Pace (PfP)/NATO HQ Shape, Belgia (1998-2000), şeful echipei Observatori militari ONU în RD Congo, comandant al Componentei de Operaţii Speciale din Direcţia Informaţii Militare (2009-2016). În semn de respect şi apreciere pentru profesionalismul său, a primit cele mai înalte distincţii din armata română, activitatea în domeniul operaţiilor speciale fiind recunoscută şi de cea mai puternică armată din lume. Ataşatul militar al Ambasadei SUA i-a înmânat, din partea Secretarului American al Apărării, „Legiunea de Merit” în Grad de Ofiţer.

La data de 31 decembrie 2016, colonelului Marius Dumitru Crăciun i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea şi a trecut în rezervă cu noul grad.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: