Thermonet vrea ca preţul gigacaloriei livrate sucevenilor în sistem centralizat să fie comparabil cu cel al centralelor de apartament

Eliminarea subvenţiilor pentru producerea energiei termice în municipiul Suceava este de dorit, a declarat, ieri, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, grup care controlează firmele de termoficare Bioenergy şi Thermonet.

„Tendinţa este corectă şi eliminarea subvenţiilor este de dorit, dar important este cum o faci şi intervalul de timp în care o faci şi ce faci cu banii pe care îi recuperezi” a spus Bodea într-o conferinţă de presă.

Bodea a arătat că subvenţia pe care municipalitatea suceveană o plăteşte acum Bioenergy este de aproape patru ori mai mică faţă de ceea ce plătea firmei Termica, pentru că noua centrală este mult mai eficientă.

„Prin apariţia Bioenergy, Primăria şi-a redus subvenţia substanţial” a spus Bodea.

Preşedintele Adrem Invest şi-a exprimat speranţa că se va elimina complet subvenţia prin eficientizarea sistemului de termoficare.

El a spus că este necesară scăderea costurilor, pentru că populaţia nu le va putea suporta brusc costurile dacă s­ar elimina imediat subvenţia.

„Trebuie să fie făcuţi paşi, dintr-o parte şi din alta. O uşoară creştere de preţ cred că va fi, dar preţul trebuie să fie suportabil şi comparabil cu preţul pe care îl plăteşte populaţia folosind alte surse” a spus Bodea.

El a arătat că dacă o centrală termică de apartament ce foloseşte gazul natural are un cost de circa 200 lei/gigacalorie, şi Thermonet trebuie să aibă preţul în aceeaşi zonă.

„Nu putem să practicăm preţuri mult mai mari şi trebuie să ne aliniem la acest nivel ca să fim competitivi şi asta ne propunem, prin dezvoltările, prin inovaţiile pe care vrem să le introducem, prin economiile pe care vrem să le realizăm să ajungem la un preţ comparabil cu centrala de apartament, prezentând însă avantajul că nu există nicio periculozitate a folosirii soluţiei noastre” a spus Bodea.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care subvenţia la gigacaloria furnizată în sistem centralizat să fie redusă cu 62 de lei, urmând astfel ca preţul de facturare pentru populaţie să fie de 240 de lei, dar propunerea nu a fost votată în Consiliul Local, din cauza opoziţiei consilierilor PSD. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: