„Simboluri regale ale Marii Uniri”

O expoziţie care „ne ajută să înţelegem legătura dintre piesele de tezaur, regalitate şi poporul român”

Expoziţia temporară „Simboluri regale ale Marii Uniri” a fost deschisă ieri la Muzeul de Istorie Suceava, oferind publicului larg prilejul de a reconstitui prin imagini şi obiecte o perioadă importantă din istoria României, cea a regalităţii.

Expoziţia a fost vernisată în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă, a subprefectului Silvia Boliacu şi a altor invitaţi. Directorul general al Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a punctat că ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie.

„La 10 mai 1866, principele Carol a depus jurământ de credinţă ca domn al tuturor românilor, la 10 mai 1877, principele Carol I semna Proclamaţia de Independenţă, iar la 10 mai 1881, principele Ferdinand era încoronat ca rege al Regatului României, după ce, în martie, România devenise regat”.

Directorul Ursu a remarcat că expoziţia prezintă două piese importante legate de Marea Unire: coroana de oţel a regelui Carol, care se află pentru a doua oară în vitrina de sticlă a Muzeului de Istorie, prima dată fiind adusă la data de 10 mai 2005, şi buzduganul regelui Ferdinand, „piese relevante în contextul marcării centenarului Unirii, în 2018”.

Directorul Ursu a adresat mulţumiri sponsorilor care au contribuit la achitarea parţială a asigurării celor două piese de tezaur, Muzeului Naţional care a permis aducerea lor şi în mod special Inspectoratului de Jandarmi, care a asigurat securitatea transportului şi a expoziţiei.

La rândul său, cea care s-a ocupat de organizarea expoziţiei, muzeograf Benonia Jităreanu, şef Serviciu istorie la Muzeul Bucovinei, a precizat că expoziţia ne reaminteşte momente din trecutul istoriei, prin „prezenţa unor simboluri deosebite, speciale ale istoriei naţionale şi ale regalităţii României” şi „ne ajută să înţelegem legătura dintre piesele de tezaur, regalitate şi poporul român”, coroana de oţel şi buzduganul regelui Ferdinand simbolizând „o legătură specială, în momente speciale”. Benonia Jităreanu a explicat că toate imaginile şi obiectele din expoziţie sunt legate de regalitate, de Primul Război Mondial şi de o bună parte din istoria Bucovinei. Despre coroana de oţel, muzeografa a precizat că a fost realizată la Arsenalul armatei din Bucureşti, fiind dorinţa regelui Carol I să nu fie din aur sau decorată cu pietre preţioase, ci din ţeavă de tun turcesc. Buzduganul a fost făcut la Paris şi prezintă, ca elemente simbolistice, patru imagini de femei în costume populare, una dintre ele fiind o bucovineancă.

Expoziţia mai cuprinde mărturii fotodocumentare şi piese de patrimoniu din colecţiile Muzeului Bucovinei referitoare la Primul Război Mondial, vizite ale familiei regale în Bucovina, încoronarea regilor României la Alba Iulia şi Pavilionul Bucovinei la prima expoziţie naţională organizată după Marea Unire.

Reamintim că la data de 21 mai 2017 cele două piese de Tezaur vor fi expuse la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Expoziţia de la Muzeul de Istorie din Suceava va fi deschisă zilnic, în perioada 10-20 mai, între orele 10-20.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: