O vizită şi o concluzie

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Suceava a scos în evidenţă câteva bariere peste care politica românească nu e în stare să treacă. Deşi în campania electorală de la sfârşitul anului trecut partidele şi politicienii se strofocau să ne demonstreze cum vor lupta pentru impunerea normalităţii, după ce s-au văzut cu sacii în căruţă au uitat. De demonstrat.

Mai întâi despre „neamţ”: în plină campanie de presă împotrivă-i, a prins curaj să iasă în public, iar vizita la Suceava a dovedit că decizia sa e corectă. Cetăţenii erau dornici să-l vadă în carne şi oase pe întâiul om în stat, aşa cum trebuie să se întâmple în societăţile democratice: am văzut lideri nu doar europeni plimbându-se pe stradă cu familia, mergând la teatru, la biserică sau la restaurant, fără fandoseli protocolare sau, ca Vaclav Havel, Barack Obama, David Cameron…, salutându-se cu trecătorii.

Liderii noştri de azi sunt dependenţi de spaţii închise şi bine controlate, de şoferi şi maşini securizate, de zeci de gărzi de corp şi de băi de mulţime aranjate din timp. Arareori le place să se comporte ca oameni liberi. Ce viaţă e asta? Or lumea de azi nu mai suportă izolarea de vulg, de cetăţeni, nici bătălia oarbă pentru notorietate şi imagine la televizor.

S-a spus că, în fond, preşedintele, neavând cine ştie ce puteri executive, s-a întâlnit degeaba cu primarii şi cu patronii unor firme, cu investitori, şefi de instituţii, dar a nu se uita că Iohannis a transmis două mesaje, preluate de mass-media: 1. Întrucât toate guvernele au eşuat în ceea ce priveşte regionalizarea şi descentralizarea, e nevoie ca primarii înşişi şi cetăţenii să şi le asume; 2. Atât timp cât Bucovina, Moldova… vor fi lipsite de căi de comunicaţie moderne şi rapide precum autostrăzile, căile ferate, n-avem nicio şansă să ajungem din urmă Europa dezvoltată.

Nimic anormal în atitudinea preşedintelui. Anormale au fost însă faptele unor politicieni: partidele din arcul guvernamental au interzis(?) primarilor aparţinători să participe la întâlnire ca şi cum, odată aleşi, respectivii trebuie să-i reprezinte numai pe membrii partidului social-democrat. Ca şi cum preşedintele României s-ar reprezenta doar pe sine şi pe cei ce l-au ales, lăsându-i deoparte pe ceilalţi cetăţeni. Fiindcă prima declaraţie a sa ca şef al statului, la fel ca în toate statele democratice, la asta se referă, la reprezentarea intereselor tuturora. Aşa cum ar trebui să declare (măcar) şi parlamentarii, şi guvernanţii, şi primarii, inclusiv ai PSD. Altfel e posibil ca 60% dintre cetăţeni să nu fie reprezentaţi niciunde, ceea ce nu mai e democratic, nici constituţional.

O observaţie referitoare la autorităţile locale: Klaus Iohannis nu le-a cerut să i se pună covorul roşu, nici să vopsească tocmai atunci bordurile şi gardurile, nici să repare drumurile… Numai că la noi munca se face în salturi ori după cum dictează şeful. Aşadar nu Iohannis i-a pus la treabă, ci teama de camerele de luat vederi. Ca pe vremuri când ne vizitau tovarăşul şi tovarăşa.

O ultimă observaţie: numit mereu „mutul de la Cotroceni” fiindcă nu este şi el mare jucător politic precum Traian Băsescu (şi slavă Domnului că nu e!), mediile de casă fac mare caz acum de acţiunea preşedintelui de a cunoaşte realitatea de la sursă şi de a căuta sprijin cetăţenesc în favoarea proiectelor sale. Înţeleg criticile mediilor PSD în felul următor: publicul trebuie să primească numai ceea ce vine de la actuala majoritate de guvernământ, iar preşedintele „să stea în banca lui”, „să nu se bage în seamă”, deşi este o parte importantă a Executivului.

Fireşte că preşedintele, la fel ca şi alţi politicieni de la vârf, are destule păcate, dar, atunci când vine în numele statului român, instituţiile, partidele, autorităţile şi organizaţiile locale împreună cu cetăţenii trebuie să manifeste, nu adulaţie ca pe vremuri, nu supuşenie totală, ci respect şi bună-cuviinţă. Chiar şi dacă ar fi protestat. Unele lucruri par a se fi învăţat totuşi în aceşti 10 ani de Uniune Europeană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: