Exerciţiu de imaginaţie

În a doua jumătate a deceniului al şaptelea al secolului trecut încă mai locuiau în Suceava câteva zeci de familii de evrei, astfel că cinci dintre odraslele lor mi-au fost colegi de liceu. Stelică Iancu mi-a fost chiar coleg de clasă, o clasă care număra 18 fete şi doar 6 băieţi. Nu mă laud că aş fi fost prieten bun cu Stelică (era parcă puţin cam prea fudul, poate pentru că el era orăşean, iar eu un ţărănuş de la Zvoriştea), aşa cum am fost cu Sandy Vasilescu sau ceva mai puţin cu Doru Niculică (Dumnezeu să-i ierte pe amândoi). La întâlnirile promoţiei noastre ce au urmat absolvirii liceului, Mugurel Waxman, cu soţia sa Anita, colegi de asemenea cu noi, au venit de fiecare dată la Suceava din Israel când am organizat asemenea întâlniri.

După exodul lor către Israel, la Rădăuţi pare că au rămas mai mulţi evrei decât la Suceava. Rodica, prietena soţiei mele, s-a repatriat şi ea până la urmă, locuind astăzi în Nathania. Ea este aceea care ne sună de fiecare dată de sărbători sau când, cum ea însăşi spune, i-e dor. Avem rude indigene cu care n-am vorbit de ani de zile.

Vreau să spun că este absurdă tentaţia de a-i prigoni pe evrei, fie şi doar în suflet. Bunicul a pus pe seama securiştilor (aproape toţi evrei) de la Dorohoi, necazurile din anii ’50. O fi fost aşa, dar pentru nişte galonaţi oportunişti ca aceia nu-i condamni la moarte pe toţi cei de-un neam cu ei.

Căci Rodica are dreptate: ce vină a avut bunică-sa de a trebuit să-şi lase oasele în Transnistria? Ce vină au avut românaşii noştri de au fost duşi de ruşi în Siberia, să nu se mai întoarcă niciodată de unde au plecat? Şi într-un holocaust, şi în celălalt omul a suferit peste măsură şi fără vină.

Şi, ca şi cum suferinţa n-ar fi fost destulă, astăzi unii o şi batjocoresc. Uitând de suferinţa provocată celor deportaţi, unii tânjesc după statutul deportatorului.

Se pare că nu sunt în stare să-l facă, dar un simplu exerciţiu de imaginaţie ar trebui să le sfrijească această ambiţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: