Nechifor, la 20 de ani de parteneriat Schwaben-Suceava:

Sunt convins că, la Augsburg, preşedinţii celor două regiuni se vor pune de acord privind continuarea colaborării

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a transmis un mesaj preşedinţilor Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, şi Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de parteneriat între cele două regiuni, eveniment care va fi marcat astăzi, 2 mai, la Augsburg, oraşul în care a fost semnat protocolul de colaborare.

În scrisoare, Cătălin Nechifor, îşi exprimă încrederea că acest parteneriat, care a avut rezultate remarcabile, va fi continuat.

El le transmite celor doi preşedinţi convingerea că vor discuta şi pune în acord în aceste zile la Augsburg calea de urmat, mai ales că unul dintre protagoniştii cei mai importanţi ai parteneriatului, Otto Hallabrin, se va retrage din activitate.

Vă prezentăm integral scrisoarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

„Preşedintelui Consiliului Regional Schwaben

Domnului Jurgen Reichert,

Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava

Domnului Gheorghe Flutur,

Domnilor Preşedinţi,

Vă mărturisesc că trăiesc unul dintre momentele cele mai profunde pe care le-am avut în cursul carierei mele administrative şi politice şi pot spune că sunt unul dintre cei care cunosc chiar de la bun început atât greutăţile, cât mai ales satisfacţiile generate de semnarea protocolului de colaborare dintre Regiunea Schwaben şi Judeţul Suceava în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg, la data de 2 mai 1997. Fondatorii acestui partenereriat, Preşedintele Georg Simnacher din partea germană (plecat dintre noi, dar care rămâne în memoria noastră ca un adevărat părinte spiritual, cel care însuşi spunea «Ich bin ein Bukowiner») şi Preşedintele Gavril Mîrza şi Prefectul Ilie Vasile, din partea română, au dat la acel moment prilejul dezvoltării unui număr impresionant de activităţi comune, dar şi al creării de interacţiuni sociale şi personale, cum eu nu am văzut niciunde în altă parte.

Am avut privilegiul să văd acest mecanism de cooperare din ambele părţi ale vieţii administrative şi politice, ca director de integrare europeană al consiliului judeţean între anii 2001 şi 2007, dar şi ca preşedinte al consiliului judeţean, între anii 2012 şi 2016. Şi nu a fost deloc uşor, asta pot să vă spun, cel puţin la momentul de debut, atunci când experienţa limitată ca cetăţeni ai unei noi Europe i­a făcut pe unii dintre ai noştri să privească cu reţinere o astfel de iniţiativă venită din Schwaben, locul unde a plecat un număr semnificativ de germani bucovineni la debutul celui de al Doilea Război Mondial.

Ţin minte şi acum multele proiecte de cooperare în planul asistenţei sociale şi al psihiatriei, două domenii despre care în România «se ascundea mai degrabă gunoiul sub preş» decât să se facă ceva efectiv, dar în care partenerii noştri germani ne-au dat tot concursul pentru a trece de la acel trist sistem moştenit din epoca comunismului (la Siret, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc ş.a.) la un sistem modern bazat pe principii de integrare în societate a copiilor defavorizaţi şi a persoanelor cu dizabilităţi. Atunci am condus delegaţii de specialişti suceveni care au efectuat stagii de pregătire profesională în unităţi similare din Schwaben, ocazii cu care am avut onoarea să îl cunosc şi pe actualul Preşedinte al Consiliului Regional Schwaben, domnul Jurgen Reichert, pe atunci director al Centrului Social «St. Gregor» din Augsburg. O altă latură a parteneriatului, la care am fost martor de-a lungul timpului, a fost cooperarea şcolară şi academică, în urma căreia s-au petrecut multe schimburi de elevi şi cadre didactice pentru aprofundarea cunoştinţelor lingvistice, iar la Universitatea «Ştefan cel Mare» din Suceava au fost primite numeroase donaţii în echipamente din domeniul roboticii şi al calculatoarelor, iar pentru aceasta, şi nu numai, atât domnul Georg Simnacher, cât şi domnul Jurgen Reichert au primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii sucevene. Aş vrea să aduc aminte şi acţiunea «Heim in Reich», din iunie 2001, ocazie cu care peste 400 de etnici germani, plecaţi din Bucovina, cu precădere în regiunea Schwaben, la debutul celui de al Doilea Război Mondial, şi care au avut ocazia să îşi revadă, poate pentru ultima oară, meleagurile natale. Nu în ultimul rând, aş dori să mă refer la «Turneul celor 4 Regiuni pentru Europa», iniţiat în urmă cu 16 ani şi la care am avut ocazia sa fiu prezent personal la Augsburg – Schwaben, în Germania, la Laval – Mayenne, în Franţa, dar şi la Cernăuţi, în Ucraina şi acasă la Suceava.

În aceste câteva rânduri am încercat să aduc aminte doar câţiva dintre pilonii acestui parteneriat, pentru care au muncit şi au pus suflet foarte mulţi dintre cei care trăiesc în Suceava şi în Schwaben, iată de ce îmi vine atât de greu să vă spun că nu vă pot fi alături la Augsburg, la marea sărbătoare ocazionată de împlinirea a 20 de ani de parteneriat, din cauza faptului că o afecţiune medicală pe care am suferit­o anul trecut îmi face imposibilă, deocamdată, călătoria cu avionul sau cu autocarul pe o asemenea distanţă.

Doresc să vă mulţumesc mult pentru invitaţia de a participa şi vă asigur că voi simţi acest moment ca şi cum aş fi lângă dumneavoastră, aşa cum, de altfel, am simţit, dar şi trăit în 2013 sărbătorirea a 25 de ani de parteneriat între regiunea Schwaben şi Departamentul Mayenne din Franţa, împreună cu dumneavoastră, domnule Preşedinte Jurgen Reichert şi cu regretatul Preşedinte Georg Simnacher, Cetăţean de onoare al judeţului Suceava. Îmi vine foarte greu să închei această scrisoare, dar îmi pun nădejdea în ceea ce se poate construi şi de acum înainte, prin grija dumneavoastră, domnilor Preşedinţi, convins fiind că veţi discuta şi pune în acord în aceste zile la Augsburg calea de urmat, în condiţiile în care unul dintre protagoniştii cei mai importanţi ai parteneriatului dintre Schwaben şi Suceava, domnul Otto Hallabrin – Cetăţean de onoare al judeţului Suceava, se va retrage din activitate şi căruia îi mulţumesc pentru tot şi îi doresc o pensie uşoară şi frumoasă.

În speranţa că ne vom revedea cât mai curând, poate chiar la Suceava, vă adresez, domnilor Preşedinţi Jurgen Reichert şi Gheorghe Flutur, expresia celei mai înalte consideraţii, mulţumindu-vă pentru continuarea acestui minunat proiect germano-român.

Cătălin Ioan Nechifor, Deputat PSD de Suceava

Gruss Gott Dein Friend, Ein Schwabe!

Suceava, 29 aprilie 2017”

O delegaţie a Consiliului Judeţean Suceava urmează să participe în data de 2 mai la manifestările organizate la Augsburg privind marcarea a 20 de ani de la semnarea protocolului de colaborare între Schwaben şi Suceava.

Prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, este improbabilă la acest eveniment în condiţiile în care miercuri, 3 mai, la Suceava va fi prezent preşedintele României, Klaus Iohannis, ce va participa la mai multe acţiuni organizate de Consiliul Judeţean Suceava. (N.B.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI