„Schimbarea la faţă” a Sucevei

Refacerea faţadelor din centrul Sucevei, reamenajarea Curţii Domneşti, a parcului Şipote şi a statuii lui Ştefan cel Mare, dar şi înfiinţarea unei facultăţi de medicină în limba germană şi a unei facultăţi de agricultură bio se regăsesc în planul pentru „Schimbarea la faţă” a municipiului propus de un profesor sucevean.

După modelul unor mari oraşe din România, dar mai ales din străinătate, care atrag anual mii de turişti, dar şi tineri care doresc să studieze şi să îşi înceapă o carieră, un profesor sucevean a iniţiat un proiect intitulat „Plan pentru «Schimbarea la faţă» a municipiului Suceava, pentru mărirea atractivităţii turistice, economice, culturale”. Proiectul de modernizare a oraşului a ajuns şi pe masa autorităţilor locale, fiind susţinut de un grup important de persoane, între care se regăsesc arhitecţi, profesori universitari, economişti, doctori, ÎPS Pimen.

Propus de prof. Vasile Constantin Boghian, planul de modernizare a municipiului Suceava a fost conturat pe două capitole, respectiv „Arhitectură şi reamenajare” şi „Dezvoltare economică, cultură, învăţământ”.

În timp ce primul capitol prevede schimbări asupra Pieţei centrale (22 Decembrie) şi a străzii pietonale, a Curţii Domneşti, a parcului Şipote şi a statuii lui Ştefan cel Mare, al doilea se axează pe atragerea comunităţii germane şi înfiinţarea unei facultăţi de medicină în limba germană, atragerea personalităţilor originare din Suceava, precum şi atragerea absolvenţilor celor mai bune licee.

Iniţiatorul planului pentru „Schimbarea la faţă” a municipiului Suceava, prof. Vasile Constantin Boghian, a declarat în exclusivitate pentru News Bucovina că pentru punerea în practică a ideilor sale s­-a consultat cu diverşi specialişti, cu locuitorii din centrul Sucevei vizaţi de renovarea completă a faţadelor, dar şi cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Potrivit lui Boghian, reacţia preşedintelui CJ Suceava a fost una pozitivă, Gheorghe Flutur fiind încântat de proiect, în timp ce primarul Ion Lungu a fost mai reticent, considerând că este un plan greu de pus în practică.

„Blocurile din centrul Sucevei nu le luăm ca pe nişte construcţii arhitecturale de valoare. Le luăm ca pe nişte schelete de construcţie. Atât timp cât avem un stil local, stilul moldovenesc medieval, putem porni de la acesta, eventual şi de la neogoticul austriac ce se regăseşte la Prefectură” a spus Boghian.

Profesorul a mai arătat că, în acest moment, municipiul Suceava nu este deloc atractiv nici pentru locuitorii oraşului, tinerii luând calea marilor centre universitare, dar nici pentru turişti.

Conform proiectului, după refacerea şi renovarea completă a faţadelor, precum şi a spaţiului ambiental din Piaţa Centrală 22 Decembrie şi transformarea completă în zonă pietonală a străzilor de la Curtea Domnească, Biserica Sf. Dumitru şi CEC, până la magazinul Bucovina, se vor putea organiza diferite evenimente culturale şi de divertisment, permanent în perioada 1 mai – 1 octombrie şi ocazional în restul anului.

„Pe strada pietonală, în zona magazinului Bucovina, se poate mări parcarea existentă cu locuri şi pentru autocare dacă va fi cazul. În zona din faţa Muzeului de Istorie se poate demola micul imobil existent, care nu are nicio personalitate arhitecturală, pentru a se deschide o piaţetă între Muzeul de Istorie al Bucovinei şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava” se mai arată în descrierea proiectului.

În privinţa costurilor pentru punerea în practică a ideii de refacere şi renovare completă a faţadelor din centrul Sucevei, iniţiatorului proiectului a spus că preţurile sunt în funcţie de materialele folosite şi firma de construcţii.

„Probabil că cea mai bună soluţie ar fi un proiect pentru accesarea de fonduri europene. Până atunci, pot fi folosiţi şi banii existenţi în bugetul pe acest an al Primăriei pentru renovări, reparaţii, anvelopări (câteva milioane de euro) pentru renovarea cât mai urgentă a pieţei centrale 22 Decembrie. Se pot folosi concomitent şi fonduri guvernamentale sau împrumuturi bancare” se propune în proiectul prof. Vasile Constantin Boghian.

Totodată, aşa cum se menţionează în planul de finanţare a proiectului, proprietarii apartamentelor din blocurile din zona centrală ar trebui să achite 25% din valoarea lucrărilor efectuate în cazul unui proiect cu bani europeni.

„Deoarece majoritatea sunt pensionari, pentru a putea plăti această contribuţie ar trebui să o facă în 24-36 de rate lunare. În această formă ar fi aproximativ 80-85% plătitori conform cercetărilor noastre şi opiniei Asociaţiei de proprietari «Centru»” a precizat Boghian.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: