EGGER şi Crucea Roşie învaţă peste 11.000 de elevi să ofere primul ajutor !

 Crucea Roşie Suceava şi Fundaţia EGGER au finalizat prima etapă a proiectului „Primul ajutor salvează vieţi” prin care au instruit aproape 1.250 de elevi (clasele I-XII) şi profesori din zona Rădăuţi – Dorneşti – Satu Mare în acordarea primului ajutor premedical şi au învăţat cum pot salva o viaţă până la sosirea serviciilor de urgenţă. În doar 5 luni, au fost instruiţi câte şase elevi din fiecare din cele 193 de clase I-XII. Suplimentar, s-au distribuit 372 manuale de prim ajutor şi fiecare instituţie a primit cel puţin o geantă de prim ajutor. Acum, proiectul se extinde la nivel de judeţ, mulţumită sprijinului acordat de Fundaţia EGGER. Elevi din judeţul Suceava vor fi instruiţi în acordarea primului ajutor premedical, ceea ce reprezintă o premieră în România. Conform estimării, s-a calculat câte un număr mediu de aproximativ 75 de elevi pentru fiecare şcoală, mai exact câte cinci elevi din fiecare clasă.

Proiectul „Primul ajutor salvează vieţi” a depăşit aşteptările iniţiale şi s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul elevilor, dar mai ales al profesorilor. În doar câteva luni, voluntarii Crucii Roşii Suceava au instruit câte şase elevi din fiecare clasă (193 de clase) în acordarea primului ajutor. Au fost distribuite 372 de manuale de prim ajutor şi 13 truse de prim ajutor utilate, în toate şcolile şi liceele din Rădăuţi, Satu Mare şi Dorneşti.

La sesiunile de pregătire pe tema acordării primului ajutor premedical au participat peste 1.250 de persoane din cele 10 unităţi de învăţământ beneficiare. Acum vom dezvolta proiectul în tot judeţul Suceava, datorită sprijinului oferit de către EGGER” declară Corneliu Dediu, director Crucea Roşie Română, filiala Suceava.

Elevii şi profesorii care au participat la sesiuni au primit informaţii teoretice şi practice legate de abordarea unei situaţii de urgenţă şi acordarea primului ajutor: principiile de bază în acordarea primului ajutor: asigurarea zonei, evaluarea unei victime, apelarea serviciilor de urgenţă; primul ajutor în caz de leşin şi poziţia lateral-stabilă; resuscitare prin masaj-cardiac şi respiraţie artificială; primul ajutor în cazul arsurilor, hemoragiilor şi fracturilor; tehnici de bandajare a plăgilor; epilepsia, crizele convulsive şi răni provocate de muşcături/înţepături.

În secţiunea practică a sesiunilor de instruire s-au utilizat manechine, mulaje şi produse de unică folosinţă (bandaje, substanţe dezinfectante, comprese, mănuşi). La sesiunile de training pentru cadrele didactice au fost invitaţi câte patru profesori din fiecare unitate de învăţământ, iar la finalul acestora s-au predat trusele de prim ajutor achiziţionate în cadrul proiectului: o trusă pentru fiecare şcoală gimnazială şi două truse pentru fiecare liceu.

Premieră în România: EGGER şi Crucea Roşie vor oferi cursuri de prim ajutor pentru 11.250 de elevi şi 450 de cadre didactice din şcolile şi liceele judeţului Suceava

EGGER şi Crucea Roşie vor dezvolta acest proiect astfel încât, în următorii ani, să fie instruiţi elevi şi profesori din toate şcolile şi liceele. A doua etapă a proiectului „Primul ajutor salvează vieţi” se va desfăşura în zona rurală a judeţului Suceava pe o perioadă de 2 ani şi se va adresa unui număr de 11.200 de elevi si 450 cadre didactice. Proiectul urmează să se deruleze în aproximativ 150 de şcoli gimnaziale şi zece licee tehnologice. Proiectul va avea o durată de 24 luni, începe în primăvara anului 2017 şi se va încheia pe 31 iulie 2019.

Ioan Banciu, preşedintele Fundaţiei EGGER, consideră că „Primul ajutor premedical acordat la momentul potrivit poate salva numeroase vieţi. Este foarte important să ne învăţăm copiii şi tinerii să îşi ajute aproapele şi să îi salveze viaţa. Suntem bucuroşi că putem susţine dezvoltarea acestui proiect în tot judeţul şi din informaţiile noastre acesta este un proiect unicat în România, având în vedere că va fi implementat în fiecare clasă din fiecare unitate de învăţământ public”.

La finalul sesiunilor de instruire, fiecare şcoală va primi câte zece manuale şi o geantă de prim ajutor. EGGER asigură finanţarea adecvată, iar partenerul proiectului, Crucea Roşie Suceava, este responsabil pentru implementarea cursurilor de prim ajutor dedicate elevilor şi profesorilor.

Ce spun beneficiarii

„Elevii au învăţat cum să acorde primul ajutor persoanelor care au nevoie de sprijin fie pe stradă, într-un supermarket, la şcoală sau rudelor.(…) Acest curs a fost foarte important atât pe cale profesională, cât şi pe cale personală, pentru că ne-a arătat cum să ne putem stăpâni pe noi înşine şi apoi să reuşim să acordăm primul ajutor”. Marcel Colibaba, director Şcoala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” Rădăuţi

Proiectul coordonat de Crucea Roşie în parteneriat cu EGGER a fost de un real folos, atât în plan strict personal (am aflat tehnici de acordare a primului ajutor pe care le putem folosi la nevoie în familie, cu cei apropiaţi nouă, cunoscuţi, vecini etc. în vacanţe/ concedii) cât şi profesional, ca dascăli. (…) Cursul nu a avut doar un caracter informativ, ci şi unul profund aplicativ, iar la final am fost evaluaţi printr-un scurt chestionar, ceea ce a făcut ca acest curs să fie cu adevărat educativ. Consider că orice instituţie ar trebui să beneficieze de asemenea proiecte, deoarece primul ajutor, acordat la nevoie, poate salva vieţi!”. Prof. Florentina Hîj, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi

Ne-a plăcut activitatea pentru că explicaţiile au fost clare şi uşor de înţeles, pentru că ceea ce am învăţat ar putea să ne ajute cândva să salvăm vieţi. De acum vom şti cum să reacţionăm atunci când cineva se loveşte. Credem că ar fi util pentru toţi elevii acest curs. A fost o experienţă interesantă şi chiar ne va ajuta în viaţă. Cel mai important a fost că ne-a arătat exact cum se face, nu doar ne-a vorbit despre diversele situaţii”. Elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi

„Materialele furnizate prin acest proiect sunt foarte utile atât în acordarea primului ajutor în situaţii de risc în şcoală, cât şi pentru pregătirea elevilor în vederea participării la concursul naţional Sanitarii pricepuţi. Adulţii participanţi la activitatea de formare şi-au îmbogăţit cunoştinţele teoretice, dar mai ales practice în vederea acordării primului ajutor, cunoştinţe şi practici necesare în viaţa de zi cu zi atât în familie, cât şi la locul de muncă.” Reprezentanţi ai Şcolii Satu Mare

Ce spun trainerii

„În cadrul proiectului s-au realizat activităţi cu caracter educaţional în domeniul acordării primului ajutor premedical cu scopul de a deveni atât profesorii, dar şi elevii mai responsabili şi siguri în abordarea situaţiilor ce implică intervenţia rapidă în situaţii speciale. (…) Oamenii pe care îi întâlnim sunt esenţiali în cadrul acestor cursuri de prim ajutor; iar pe mine personal, ca voluntar, mă motivează sentimentul cu care rămân în urma lucrului bine făcut alături de echipă şi de cei care sprijină realizarea/ finanţarea unor astfel de proiecte.”

Sanda Dediu, trainer prim ajutor

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: