Conducerile mai multor muzee, nemulţumite de discrepanţele din proiectul Legii salarizării

> O scrisoare deschisă cu acest conţinut a fost semnată şi de directorii muzeelor din Suceava şi Fălticeni

 Conducerile mai multor muzee din România, printre care şi Muzeul Bucovinei Suceava, au transmis o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Sorin Grindeanu şi miniştrilor Ionuţ Vulpescu şi Lia Olguţa Vasilescu, prin care îşi arată nemulţumirea faţă de faptul că, în proiectul Legii salarizării, „salariile funcţiilor de specialitate din muzee sunt mai mici decât cele din instituţiile de spectacol”.

Reprezentanţii muzeelor consideră că munca salariaţilor din muzee „este puţin cunoscută, însă este cu siguranţă la fel de importantă sau poate mai importantă decât a celor din alte domenii”, dar, din păcate, „proiectul de lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice neagă importanţa muncii din acest domeniu”.

În scrisoare se menţionează că, deşi în lege se stipulează „principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală”, există diferenţe salariale între categoriile de personal dintr-un muzeu de importanţă naţională (5315 lei) şi unul de importanţă regională sau locală (4647 lei).

„Nivelurile diferite ale salarizării încalcă în mod categoric principiul menţionat, dar şi prevederile deciziilor Curţii Constituţionale a României care spun, în mod explicit, că nivelul maxim al salariului de bază sau al indemnizaţiei de încadrare urmează să se stabilească prin raportare la aceeaşi funcţie… din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv ramuri ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică” se arată în documentul înaintat Guvernului.

Reprezentanţii muzeelor spun că au fost nevoiţi să compare salariile pentru dirijor, regizor artistic, scenograf, coregraf, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), prim-balerin, concertmaestru, actor (teatru, mânuitor păpuşi-marionete)” – de 8.423 lei şi cele pentru muzeograf, restaurator, conservator, bibliograf, arheolog, istoric, designer, taxidermist, fotograf, desenator artistic, pedagog muzeal, arhivist” – 4649 lei.

Scrisoarea este semnată de directorii de la 17 muzee din ţară, printre care Muzeul Bucovinei Suceava, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Naţional al Banatului, Timişoara, precum şi de dr. Virgil Ştefan Niţulescu, muzeele de artă din Cluj-Napoca şi Fălticeni, de preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: