Tudorel Toader

Pachetul de legi pe Justiţie va fi trimis marţea viitoare la CSM

Pachetul de legi referitoare la Justiţie va fi trimis marţea viitoare la CSM, pentru ca acest organism să-l mai parcurgă încă o dată, iar în ziua în care îşi dă avizul va fi trimis la Guvern şi la Parlament, a anunţat ministrul Tudorel Toader, în şedinţa Comisiei juridice a Senatului.

Preşedintele Comisiei juridice senatoriale, Şerban Nicolae, i-a solicitat ministrului Toader să precizeze care este stadiul propunerilor Ministerului Justiţiei pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în condiţiile în care săptămâna viitoare vor fi reluate dezbaterile parlamentare pe acest subiect.

„Pe rolul Parlamentului se află cinci proiecte de lege, toate referitoare la legile justiţiei. Le-am inventariat şi eu, toate pot fi puse în discuţie şi adoptate independent de ceea ce venim noi. Una dintre ele este din 2008, OUG 46/2008 (Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – n.r.) prin care se dorea intrarea în magistratură doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani”, a precizat Tudorel Toader.

El a subliniat că se lucrează la pachetul de legi pe Justiţie şi a amintit că fostul ministru Florin Iordache a repus practic în discuţie un proiect din urmă cu doi ani.

„Lucrăm la pachetul de legi referitoare la Justiţie, eu am declarat public şi într-un alt cadru – pachetul de legi vine din anii precedenţi, domnul ministru Iordache l-a reactivat, l-a repus în discuţie în ianuarie anul acesta şi l-a trimis CSM pentru a-şi formula puncte de vedere, deoarece au trecut doi ani de la iniţierea proiectului, având în vedere că avem o altă structură, o altă componenţă a CSM. Domnul ministru Iordache a trimis proiectul de lege la CSM în luna ianuarie şi MJ a primit propunerile, observaţiile CSM în cursul zilei de ieri, adică după trei luni. Noi lucrăm în momentul acesta cu toată turaţia la maximum pentru actualizarea, preluarea acelor soluţii, propuneri pe care le considerăm viabile”, a spus Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, cel mai probabil până vineri proiectul va fi finalizat şi marţea viitoare va fi trimis la CSM pentru o trecere în revistă finală, urmând ca apoi pachetul de legi să fie trimis la Guvern şi la Parlament.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat ieri că a avut foarte multe discuţii cu Tudorel Toader, opinând că ritmul său, ca prim-ministru, poate este „mai alert” decât al ministrului Justiţiei. „Am avut foarte multe discuţii cu domnul ministru Tudorel Toader în această perioadă, încercând să înţeleg ceea ce doreşte să facă în acest domeniu, dar (…) neintervenind absolut deloc. (…) Poate că ritmul cu care sunt eu obişnuit şi cu care au fost obişnuiţi colegii mei din Guvern, cel puţin în aceste prime trei luni, este unul mai alert faţă de cel cu care poate a fost obişnuit până acum domnul Tudorel Toader”, a declarat Grindeanu, întrebat care este părerea sa vizavi de nemulţumirile exprimate de liderul PSD, Liviu Dragnea, cu privire la întârzierile proiectelor de lege din domeniul Justiţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: