Dolarul atinge un nou minim al ultimelor şase luni

Intrarea proeuropeanului Emmanuel Macron în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa, alături de Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta, şi-a pus amprenta şi ieri asupra cursurilor de schimb ale principalelor valute.

Cursul dolarului american a atins ieri un nou minim al ultimei jumătăţi de an, coborând de la 4,1702 la 4,1556 lei, mai jos cu 9 bani faţă de media atinsă la sfârşitul săptămânii trecute. Cotaţiile din piaţa valutară fluctuau între 4,153 şi 4,175 lei.

Volatilitatea raportului euro/leu era minimă, de circa jumătate de ban, tranzacţiile realizându-se între 4,524 şi 4,529 lei. Astfel, scăderea la nivel, cel puţin european, a aversiunii faţă de risc a adus o scădere a mediei euro de la 4,5340 la 4,5250 lei, iar cotaţiile de la ora 14 erau de 4,524 – 4,527 lei.

Leul a reuşit astfel să evite efectele negative ale deciziei Moody’s de a menţine ratingul, dar de a schimba perspectiva de la Baa3 pozitiv la stabil. Acesta este primul semnal de alarmă tras de o agenţie de rating asupra pericolelor cu care se confruntă economia României în condiţiile politicilor populiste din domeniile fiscal şi salarial ale Guvernului PSD, care vor provoca creşterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar.

Finanţele continuă să se împrumute de pe piaţa internă pentru a refinanţa datoria publică mai veche, profitând de tendinţa de scădere a randamentelor în condiţiile în care cererea de cumpărare a băncilor şi a clienţilor acestora este foarte ridicată.

Trezoreria a atras luni şi ieri un total de 920 milioane lei, printr-o emisiune de obligaţiuni benchmark scadente în 25 februarie 2019, la un randament mediu de 1,48%/an, băncile ofertând o valoare aproape dublă, de 1,740 miliarde lei.

Media monedei elveţiene, care s-a depreciat pe pieţele internaţionale la 1,081 – 1,084 franci/euro, a scăzut de la 4,1952 la 4,1751 lei, mai jos cu 7,5 bani faţă de sfârşitul săptămânii trecute.

Perechea euro/dolar se tranzacţiona pe pieţele internaţionale între 1,0852 şi 1,0899 dolari, semn că prudenţa reapare în rândul investitorilor, după ce luni a fost atins un maxim de 1,0937 dolari, nivel care a mai fost atins imediat după victoria lui Donald Trump din noiembrie trecut.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: