Tovarăşul de la partid…

a băut şi n-a plătit! Zicerea era foarte frecventă în deceniul bolşevic al României, 1948 – 1958, până la retragerea trupelor sovietice din „ţara noastră independentă”, dar devenită gubernie stalinistă, când activitatea de partid şi de stat era la ordinul comisarilor bolşevici. Astăzi promotorii ieşirii din NATO şi UE, cei ce se strofocă demonstrându-ne că am ajuns o colonie a imperialiştilor SUA şi a Occidentului bogat, cei ce suspină după beneficiile relaţiilor cu URSS au uitat că în spatele şefilor de partid comunist român şi ai membrilor guvernului, ai şefilor de judeţ, raion şi chiar comună se aflau ofiţeri sovietici care executau ordinele lui Stalin, nu ale lui Dej. Căci asta a însemnat eliberarea României de sub jugul fascist şi frăţia cu poporul sovietic.

Nu înţeleg şi pace de ce acest segment de viaţă şi istorie nu se învaţă la şcoală, de ce elevii nu ştiu nici azi că până şi comandanţii de pionieri erau sovietici. Mi-o amintesc şi acum pe tovarăşa Nataşa, care, împreună cu „ceahlăul literaturii româneşti”, Mihail Sadoveanu, mi-au legat cravata la gât după ce am năduşit recitând poezia: „Iar steluţa cea de sus/ Oare ce-o avea de spus?/ Socialismul zice ea/ Se clădeşte-n ţara mea!”. După care o formaţie de dansatori mititei a jucat cazaciocul în costumaţie rusească încropită de tovarăşi. Să mai amintesc că generaţia mea a învăţat două Abecedare, unul rusesc foarte important, frumos ilustrat şi altul românesc? Cât ai rupe un fir de păr de nu ne-am pierdut limba şi identitatea naţională.

Din păcate, dacă excesele ocupantului sovietic aproape au dispărut odată cu armata de ocupaţie, obiceiurile protipendadei bolşevice nu s-au pierdut, ci s-au perpetuat din generaţie în generaţie, împreună cu statuile lui Lenin, Stalin…, cu cărţile lui Maxim Gorki şi ale muncitorului necalificat Mihail Şolohov ajuns model de scriitor, cu pedagogia lui Makarenko şi câteva hectare de tancuri KV abandonate în bălării. Cu multe din ideile lor suntem otrăviţi în continuare: egalitarismul (doar de faţadă), nobleţea luptei pentru cauza celor mulţi şi oropsiţi (ca pavăză pentru a se îmbogăţi pe spatele lor) şi „cine nu e cu noi e împotriva noastră”.

Iar dintre obiceiurile tovarăşilor voi evoca doar două: alungarea şi arestarea „reacţionarilor” din primării, instituţii, fabrici şi uzine, a chiaburilor, liberalilor, ţărăniştilor… cu spectacole de masă groteşti în care erau implicaţi elevii şi profesorii: împreună cu muncitorii şi ţăranii „fruntaşi”, eram puşi să aruncăm cu pietre în arestaţii plimbaţi cu cătuşe la mâini pe uliţele satelor şi ale oraşelor. Căci asta era democraţia socialistă după care suspină atâţia azi uitând ce le-au păţit părinţii şi bunicii.

La al doilea obicei se face trimitere din titlu: mari mâncăi şi băutori, tovarăşii dădeau iama în bunurile ţăranilor, ale micilor meşteşugari şi comercianţi. Nenorocirea şi mai mare era că nu aveai cui te plânge de abuzuri: noile autorităţi s-au mutat în casele mai arătoase rechiziţionate de la chiaburi şi reacţionari, de la urgisita burghezo-moşierime şi trecute în proprietatea statului, în fapt, a lor. Se aprovizionau cu de toate pe mai nimic, miliţienii le asigurau paza, iar versurile din titlu vin ca o formă de protest rămasă peste veac.

Venind în contemporaneitate, iată cazul fostului deputat PSD Cristian Rizea şi al candidatului PRU George Ciprian Ţârdea: au „uitat” să-şi plătească serviciile de aproape 10.000 de euro unui hotel din Vaslui, uitatul fiind o practică a primului reclamată şi de alţi păgubaşi. Ea vine să ilustreze o meteahnă a multor politicieni de-ai noştri numită de ei înşişi „moca”. Ei, bine, această „moca” a devenit un modus vivendi, iar „stricarea” obiceiului a născut revolte (televizate): vezi cazul caltaboşilor, al acţiunilor MOV (miel, ouă, vin), al „agregatului” (porc gata tranşat), al butelcilor de pălincă…

În final, o mărturisire: niciodată nu mi-a fost mai ruşine ca acum să scriu un articol. Dar se vede treaba că ruşinea nu mai este una din virtuţile cultivate de noua clasă politică. De aceea mi-am călcat pe inimă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: